Home Istorija Srpska patriotska imena za decu: Ako još niste odlučili, imamo nekoliko predloga...

Srpska patriotska imena za decu: Ako još niste odlučili, imamo nekoliko predloga za vas

3774
0
Srpska patriotska imena za decu: Ako još niste odlučili, imamo nekoliko predloga za vas
Srpska patriotska imena za decu: Ako još niste odlučili, imamo nekoliko predloga za vas

Neće imati čega da se stide

Veliki Duško Radović jednom je rekao: “Birajte imena za svoju decu tako kao da će se jednog dana po njima zvati neka ulica”. Ako im date neko od ovih rodoljubivih srpskih imena, sigurno neće imati čega da se stide!

Slobodan/Sloboda
Ime nastalo po jednom od najvećih srpskih ideala – slobodi.

Milica
Sa razlogom već decenijama jedno od najrasprostranjenijih imena u Srbiji. Jedno od nastarijih ženskih srpskih imena koje je bilo rasprostranjeno još pre kneginje Milice, žene kneza Lazara Hrebeljanovića, ali je zahvaljujući njoj postalo popularno. Ime izvedeno od reči “mil, mio, mili”, rekli bismo da znači – mila i draga.

Dušan/Dušanka
Ime izvedeno od reči “duša”, u prenosnom smislu daje se detetu da bude vedrog duha ili “dobar kao duša”, a nosio ga je najveći vladar Srba svih vremena – car Dušan.

Lazar
Ime nije srpsko već hebrejsko, ali nosio ga je jedan od najvećih srpskih vladara – knez Lazar Hrebeljanović, koji je predvodio narod u Kosovskom boju. Ime ima značenje “Bog je pomogao”.

Miloš
Ne možemo da pomenemo Kosovski boj, a da na listu ne stavimo i Miloša Obilića, viteza koji je tada ubio sultana Murata. Ime je domaće, a znači “iz milošte rođen”, slično kao i Milica, daje se deci da budu mila i draga.

Nemanja
Ime poznato kod Srba još pre XII veka, a ima indicija da je još praslovensko. Davalo se deci kao zaštitno ime, ono od koga beze “zle sile i bauci”. Ime je prvi put zabeleženo u 12. veku kada je Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjića, postao raški župan. Zato se u Srednjem veku davalo samo plemićkoj deci.

Stefan/Stefana
Ime grčkog porekla, ali mušku verziju nosili su svi vladari naše najmoćnije srednjovekovne dinastije Nemanjić. Ime znači “onaj koji je krunisan”, “koji je ovenčan”.

Jevrosima
Ime potiče iz grčkog jezika i znači “sreća, radost”. Davalo se deci čije je rođenje donelo radost u kući, ali i da budu srećna u životu. Tako se zvala majka Kraljevića Marka, a u srpskoj narodnoj poeziji lik majke Jevrosime je oličenje morala, pravičnosti i hrišćanskih vrednosti.

Marko
Iako mu je većina junačkih dela pripisana zaslugom narodnih pesnika, jedan od najvećih junaka srpske istorije je Marko Kraljević (Marko Mrnjavčević), pa lista ne može da prođe bez ovog imena.

(Izvor: Dnevno/Stil, foto: Pixabay, Wikipedia)

PRETHODNA VESTOvo je prvo što vidite kada se približavate Beogradu: Bio je remek delo arhitekture, srušio ga NATO, a opet je postao jedan od simbola prestonice
NAREDNA VEST(VIDEO) Ovo su prvi kadrovi filma Kralj Petar Prvi: Tajkuni nisu želeli da pomognu, pare se skupljale s koca i konopca, a odmah se vidi da će biti hit