Home Vesti Staljinove fobije: Prikazivao se kao moćan i neustrašiv, ali se zapravo užasno...

Staljinove fobije: Prikazivao se kao moćan i neustrašiv, ali se zapravo užasno plašio 3 stvari

1601
0

Čega se to sve plašio Staljin?

Strah od letenja

Staljin je voleo avijaciju, ali nikako nije mogao da se natera da uđe u avion. “Otac nacija” je uvek davao prednost vozovima.

Njegov je strah postao još veći 20-ih i 30-ih godina nakon nekoliko avionskih nesreća u kojima su stradale neke vodeće političke figure. Godine 1925. grupa funkcionera je poginula u avionskoj nesreći pored Tbilisija.

Neverovatan život velike srpske glumice: Oliveru Katarinu su trovali Titovi ljudi, a jednu stvar nikada nije htela da uradi

Sam Lav Trocki je trebao da bude jedan od putnika u tom avionu, ali je u poslednjem trenutku seo u voz. Poznati sovjetski vojni teoretičar Vladimir Trjandafilov je poginuo u avionskoj nesreći 1931. Dve godine kasnije ista sudbina je zadesila jednog od osnivača sovjetske vojne avijacije Petra Baranova.

Staljina su šokirali ovi tragični događaji i lično je kontrolisao njihovu istragu. S vremena na vreme bi i sam nekome zabranio da putuje avionom, a mogao je i da da ukor ukoliko ga ne poslušaju.

Ipak i sam “čelični” Džugašvili ponekad je morao da leti. Čak dva puta! Godine 1943. leteo je na Teheransku konferenciju iz Bakua. Vratio se takođe avionom. Inače, odustao je od sovjetskih aviona i poleteo američkim Daglas C-47 Skajtrejn (koji je koristila sovjetska avijacija), a pratila su ga 27 borbena aviona, piše Russia Beyond.

Strah od trovanja

Poznato je da su oficiri obezbeđenja morali da probaju svako jelo koje bi se stavilo Staljinu na sto. A za vreme takozvane Velike čistke (1936-1938) njegova paranoja se samo pojačala.

Drugove komuniste koji jedu s njim za istim stolom Staljin bi uvek zamolio da probaju njegovu hranu. Pa čak i kada je pio sa najbližim ljudima poput Berije i Mikojana, vino iz njegove čaše bi prvo oni probali.

Tužna sudbina velikog srpskog glumca: Ubijen od huligana koji su mislili da je Rom?!

Većina istoričara veruje da je Staljin umro prirodnom smrću, ali ne jenjavaju ni glasine da ga je otrovao neko iz najbližeg kruga ljudi.

Strah od spavanja

Staljin se bojao da može umreti u snu. To je jedan od razloga zašto je radio noću. Legao bi da spava tek kad oseti preterani fizički i psihički umor.

Sovjetski rukovodioci su mrzeli njegov noćni rad, jer je iznenada sred noći mogao da pozove bilo koga na razgovor.

– Otac nacija radi dok čitav Sovjetski Savez spava – ponavljala je sovjetska propaganda.

(dnevno.rs, Wikipedia)

PRETHODNA VESTAkcija 17-godišnjaka iz Beograda digla Srbiju na noge: Imamo 13 rmpalija, 19 savesnih bejbisiterki, štrebera za privatne časove i preko 30 mama i baka za ketering
NAREDNA VEST(FOTO) “Mi pravimo kolevke, a vi decu… ili po dogovoru”: Reklama koja je postala hit u regionu