Home Vesti Studenti ostali u neverici: Natpis na kopirnici fakulteta u Beogradu izazvao polemiku

Studenti ostali u neverici: Natpis na kopirnici fakulteta u Beogradu izazvao polemiku

1298
0

Uvek će postojati oprečna mišljenja

Ispred kopirnice jedne više škole u Beogradu nalazi se natpis kojim su klijenti obavešteni da sav materijal koji štampaju mora biti napisan ćiriličnim pismom.

– Kolege, ne štampam ništa što je štampano abecedom. Ne štampam ništa što je urađeno latinicom. Za srpski jezik koristim ćirilicu! – stoji na ulazu u skriptarnicu Visoke hotelijerske škole u Beogradu.

Tema – latinica ili ćirilica ili oba, godinama je aktuelna u Srbiji. Srbija je jedina evropska zemlja u kojoj se koriste dva pisma, a ukidanje latinice donelo bi velike probleme na polju saobraćaja, telekomunikacija i mnogih drugih sfera društvenog života, smatraju stručnjaci.

TAJNE PRESTONICE: Pet misterija Beograda koje su i danas bez odgovora

Zato je ovo obaveštenje izazvalo burne reakcije na društvenim mrežama,

– To je moj lični (privatni) stav. A službeni je u skladu sa članom 10. Ustava Republike Srbije. U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo – stoji na vratima fotokopirnice.

Jedni podržavaju ovaj potez vlasnika i smatraju da je to način da se sačuva naša tradicija. Drugi negoduju jer je na taj način diskriminisao sve koji koriste drugo pismo i, u krajnjem slučaju – oterao potencijalne mušterije.

(Facebook)

PRETHODNA VESTPrinc koji je impresionirao Tita: Đorđe Karađorđević bio je žrtva dvorskih spletki, zatvaran u ludnici, rekao NE Hitleru i palio zastavu Austrougarske
NAREDNA VEST(FOTO) Dosta smo zatvarali oči: Jeziva slika Jovana Memedovića pokazala Srbiji ono što niko ne želi da vidi