Home Vesti Svedočenje srpskog borca ledi krv u žilama: Kako smo u reonu karaule...

Svedočenje srpskog borca ledi krv u žilama: Kako smo u reonu karaule Đeravica uništili grupu Delta Force

22519
0

Pokušaj kopnene invazije NATO pakta, uz pomoć albanske regularne armije i UČK, na padinama Prokletija prestaje da bude tabu tema

Tokom 78 dana bombardovanja tadašnje Jugoslavije svuda je bilo teško, a najteže na Kosovu, preciznije na granici sa Albanijom, gde je čak i pokušana kopnena invazija. Graničari, 53. granični bataljon, prihvatili su na sebe prvi udar, potom se u borbu uključila i 549. i 125. motorizovana brigada, 63. padobranska i deo 72. specijalne brigade, a naspram sebe su imali NATO alijansu, regularnu armiju Albanije, razne plaćenike, a po svedočenju pojedinih boraca čak i specijalne snage Delta Force.

Snažna poruka ruskog dobrovoljca sa Košara i Paštrika: Gde ste SRBI moji? Da li vas je preko noći neko oteo i zamenio narodom koji nema ni pamćenja ni časti?

Borbe na tadašnjoj jugoslovensko-albanskoj granici prevazilazile su granice izdržljvosti. Kakvi su vremenski uslovi i sam teren na padinama planine Prokletije mogu samo da pričaju oni koji su tamo bili i sve to na svojoj koži i osetili. Posebno svi apostrofiraju gustu maglu, zbog koje se često dešavalo da i jedni i drugi prođu prvu liniju i zalutaju na neprijateljsku teritoriju. A bilo je i slučajeva kada se to namerno radilo. Da se neprijateljske borbene grupe pronađu i unište ili da se samo izvidi gde im je pozicija i šta spremaju.

Upravo se jedan takav slučaj dogodio 7. juna 1999. godine u reonu karaule Đeravica, kod graničnog kamena C-1, gde je likvidirano šest članova terorističke grupe OVK, za koje se ispostavilo da su zapravo bili Delta Force. O tom događaju svedoči i jedan srpski borac koji je učestvovao u toj akciji.
– Ta grupa je prethodno iznenadila i ubila dva naša vojnika i jednog ruskog dobrovoljca koji su zaspali. Reagovao je kapetan Živić sa sotalima na tom položaju, otvorili su vatru i tom prilikom stradalo je pet terorista, dok je šesti počeo da se povlači prema graničnom kamenu C-1/2. Međutim, graničari su ga sustigli i likvidirali – priča učesnik akcije.

Priznanje borca OVK dira u srce: Srbima ništa nismo mogli na Košarama, a slavimo kao da smo oslobodili Kosovo

Potom je ispričao šta su sve našli kod ubijenih i šta je usledilo posle toga.
– Teroristi su na sebi imali modernu opremu sa oznakama Delta Force i kod jednog od njih su pronađene mape terena i još neki podaci. Likvidirani teroristi su preneseni i bačeni niz liticu preko granične linije. Te noći u dva časa posle ponoći položaj je gađan kasetnim bombama gde su ranjena četiri graničara – završava priču srpski borac.

Koliko je stradalo stranih državljana koji su se borili protiv naše zemlje na granici sa Albanije niko ne zna. Zvanično se provlače tri imena i to dva NATO vojnika Francuz Arnod Pjer i Italijan Frančesko Đuzepe Bider, kao i Alžirac Murad Muhamed Alija, mada mnogi tvrdi da je njihova brojka daleko veća.

(Foto: Pixabay.com)

PRETHODNA VESTZLATNA PRAVILA: Nikad, ali nikad nemojte PARE DRŽATI NA OVAJ NAČIN
NAREDNA VESTKUMSTVO SE NIKAD NE ODBIJA: Evo šta vam se može desiti ako prekršite ovo pravilo