Home Vesti Svi znaju delove teksta koje matičar izgovara mladencima, ali retko ko zna...

Svi znaju delove teksta koje matičar izgovara mladencima, ali retko ko zna ko je autor

15807
0

Budite ljubomorni, ne jedno na drugo, već na svoj brak

Najširoj publici je poznat po aforizmima kojima je budio Beograđane na talasima Radija „Studio B“ pre nego što bi izgovorio ono čuveno “Beograde, dobro jutro”. Neke od njegovih pesama su postale hitovi za decu u izvođenju Dečjeg hora “Kolibri“. Mnogi i danas šeruju njegove citate na društvenim mrežama i dive se kako je pogađao u metu. Svi znaju delove teksta koje matičar čita mladencima, ali malo ko zna ko je to napisao. U pitanju je Duško Radović – legendarni pisac, pesnik, radio i TV voditelj.

Evo prilike da se podsetimo i teksta:

1. BRAK se uređuje zakonom samo onda kad ne može drukčije. Zbog toga ne dozvolite da vam zakon uređuje brak. Uredite ga sami, lepše i humanije nego što bilo koji zakon to može da predvidi.

2. ŽELIMO da vam bude lepo, da traje dugo, da se radujete jedno drugom, da živite sa uvernjem da ste danas obavili jedan od najvažnijih i najlepših poslova u životu.

3. SAVETUJEMO vam da ne žurite, da štedljivo trošite i reči i osećanja. Nemojte odmah potrošiti sve. Rasporedite svoju ljubav i uzajamno poštovanje na svaki dan zajedničkog života.

4. ZAKON kaže da su muž i žena u bračnoj zajednici ravnopravni. A to može i lepše da se kaže: Povećajte svoje obaveze da ne biste ugrožavali prava drugih.

5. U DANAŠNJEM svečanom činu stekli su se ne samo obostrana ljubav već i vaši pojedinačni i zajednički interesi.

6. BRAK ne može biti cilj.

7. ON JE samo mogućnost da se vaši drugi interesi lakše i lepše ostvare.

8. ZATO stalno gradite svoju vezu, proširujte njene granice, ne dajte joj da se začauri, olenji, uspava, da prestane da živi i postoji.

9. BOGATITE svoj zajednički život, borite se za raznovrsnost života, budite realni i odmereni kad određujete svoje ciljeve i želje, jaki i uporni kad treba da ih ostvarujete.

10. NE MOŽETE se baviti samo ljubavlju. Ljubav je lepa samo kad se podrazumeva, kad prati sve ostale naše aktivnosti, kad nam daje snage da se što uspešnije ostvarimo kao ličnosti i članovi društva.

11. BUDITE ljubomorni, ne jedno na drugo, već na svoj brak. Čuvajte ga i branite od svih iskušenja, smatrajte ga dragocenim za svoju sudbinu i sreću.

12. NEKA ovaj dan bude srećan početak vašeg dugog i lepog zajedničkog života.

Kada matičar pročita tekst, na red dolazi pitanje „da li vi…“ i na to pitanje mladenci odgovaraju sa „DA“, stavljaju jedno drugom burme, a zatim se mladenci i kumovi upisuju u knjigu venčanih i sledi čestitanje.

PRETHODNA VESTNemac po rođenju, a Srbin po opredeljenju: Kako je Đorđe Vajfert doveo masone u Beograd umesto u Beč, Berlin ili Mihen
NAREDNA VESTZašto orao sa dve glave i šta znače četiri slova S: Grb Srbije ima i jednu nelogičnost koju mnogi nisu ni primetili