Home Vesti TOP 7 LEPOTE SRBIJE: Ovo su biseri naše zemlje koje ne smete...

TOP 7 LEPOTE SRBIJE: Ovo su biseri naše zemlje koje ne smete propustiti

6212
0
Srbija

Ovo su najlepša mesta u Srbiji. Svaki turista, ali i Srbin bi morao da ih poseti, jer će se vratiti pun doživljaja.

Vlasinsko jezero

Nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, na 30 kilometara od granice sa Bugarskom, na 1.213 metara nadmorske visine, površine 16 kilometara, a dubine 35 metara. Vlasinsko jezero je okruženo planinama Gramada, Vardenik i Čemernik, a njegova specifičnost i atrakcija su i plutajuća ostrva koja nastaju pri dizanju vodostaja i koja plove po površini vode.

Vlasinsko jezero je najveće veštačko jezero u našoj zemlji.

???

A post shared by Vlasina Lake (@vlasinskojezero_) on


Đavolja varoš

Jugoistočno od Kuršumlije, ispod planine Radan, nalazi se Đavolja varoš. Ovaj neobičan i redak prizor sastavljen je od oko 200 reljefnih figura, nastalih viševekovnim erozivnim procesima. Suprotstavljene litice formiraju dve “mahale”- Đavolju jarugu i Paklenu jarugu, a tu je i Crveno vrelo, izvor mineralne vode koja nije za piće, mada meštani tvrde da je lekovita. Đavolja varoš bila je nominovana i za svetsko čudo prirode.

#Djavolja#Varos

A post shared by Lara Piroski (@larkicka) on

Prelepi meandri reke Uvac, prostiru se od hidroelektrane Kokin brod do sela Krstac na putu ka Sjenici, a ovaj jedinstveni rezervat prirode zaštićen je 1971. godine. Meandri se mogu videti sa mnogobrojnih vidikovaca iz okolnih sela, a dodatno su ulepšani prirodnim staništem beloglavih supova, jedinim u Srbiji. Rezervat Uvac ima i mnogo nedovoljno istraženih pećina, od kojih je najveća Ledena pećina, dugačka 2,5 kilometra.


Fruška gora

Jedan vikend nije dovoljan da obiđete sve znamenitosti Fruške gore, imajući u vidu da se na njoj nalazi 17 manastira, podignutih kao zadužbine srpskih vladarskih porodica. Fruška gora je i prvi nacionalni park u Srbiji, koji je dobio zaštitu još 1960. Doline i padine prekrivene su voćnjacima i vinogradima, na njoj se nalazi i najveća koncentracija lipove šume u Evropi, ali i oko 700 vrsta lekovitog bilja.


Viminacijum

Viminacijum je izuzetno arheološko nalazište u blizini Kostolca i glavni grad rimske provincije Gornje Mezije, ali i vojni logor iz perioda od 1. do 4. veka nove ere. Grad je više puta pustošen u najezdama Gota, Huna i konačno Avara. Unutar i oko njega otkriveni su amfiteatar, monumentalne zgrade, raskošne terme i tragovi razvijene infrastrukture. Ako imate vremena, u blizini je i Golubačka tvrđava, takođe kulturno-istorijsko zdanje vredno obilaska.

Resavska pećina

Resavska pećina nalazi se u istočnoj Srbiji, na 20 kilometara od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji, a duga je 4,5 kilometra. Unutrašnjost je bogata raznovrsnim dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima. Zbog bogatstva i raznobojnosti nakita, Resavsku pećinu zovu još i “Resavska lepotica”, a ima i status zaštićenog spomenika prirode.

#resavska #cave #pećina #resavskapecina #srbija #serbia

A post shared by Danijela Pivašević-Tenner (@d_pivasevic_tenner) on

Lepenski vir

Jedno od najvećih i najznačajnijih mezolitskih i neolitskih arheoloških nalazišta svakako je Lepenski vir. Nalazi se na desnoj obali Dunava u Đerdapskoj klisuri. Ovaj lokalitet, koji je ime dobio po dunavskom viru, bio je sedište jedne od najvažnijih i najsloženijih kultura praistorije. Njegovi stanovnici bili su prvi graditelji na ovom prostoru, a pravili su i kamene skulpture koje su predstavljale njihova božanstva.

(Izvor: Blic)

PRETHODNA VESTDanas je Veliki petak: Pravoslavni običaji za najtužniji dan svih vernika!
NAREDNA VESTSrbi, ovo dobro pročitajte: Ovako je kralj Aleksandar čestitao Vaskrs srpskim vojnicima 1916. godine