Home Istorija Večna ti slava, besmrtni junače: Na današnji dan, sa samo 15 godina,...

Večna ti slava, besmrtni junače: Na današnji dan, sa samo 15 godina, nastradao je najhrabriji momak iz nesrećnog rata devedesetih (VIDEO)

2124
0

Mladić koji je simbol hrabrosti bratoubilačkog rata

Spomenko Gostić je bio vojnik i najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Poginuo je na današnji dan 1993. godine prilikom napada muslimanskih snaga na planinu Ozren. Za svoje zasluge je odlikovan Medaljom zasluga za narod.

Rođen je 14. avgusta 1978. godine u Doboju, a 14 godina kasnije, kada je izbio rat se pridružio redovima Vojske Republike Srpske. Ubrzo je bio raspoređen na prvu liniju fronta gde se hrabro borio i mnogo puta bio ranjavan. Međutim, samo godinu dana kasnije, prilikom ofanzive muslimanskih snaga na planinu Ozren on je teško ranjen. Ubrzo je podlegao povredama, a sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju u Joviću.

Nakon završetka rata selo Jovići su pripali Federaciji BiH, pa su njegovi bivši saborci zatražili premeštanje posmrtnih ostataka na teritoriju Srpske.

U Višegradu je 2016. godine, jedna ulica dobila ime po ovom neustrašivom mladiću.

Na dan njegove smrti, pre pet godina, u Doboju ispred crkve otkriven je spomenik mladom heroju.

(youtube.com, youtube printscreen)

PRETHODNA VESTPrimer iz Tuzle kako izgleda biti čovek: Podigao spomenik komšiji, a evo zašto treba da mu aplaudiramo
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 21. MART 2019. GODINE: Blizanci višak ponosa u ovom trenutku može da vam zasmeta ili da vas navede na pogrešan zaključak, Device prijaće vam više sati zdravog sna