Home Vesti Veterani herojske 549. motorizovane brigade „Car Dušan Silni“: Budući trg u centru...

Veterani herojske 549. motorizovane brigade „Car Dušan Silni“: Budući trg u centru Leskovca da se nazove Trg heroja sa Paštrika!

1767
0
Trg heroja sa Paštrika

Blizu 3.300 Leskovčana služilo je u herojskoj 549. motorizovanoj brigadi

Udruženje veterana herojske 549. motorizovane brigade „Car Dušan Silni“, novoformirana podružnica u Leskovcu, predlaže da budući trg u centru Leskovca nosi ime – Trg Heroja sa Paštrika, u znak poštovanja Leskovčana koji su svoje živote 1999. godine ostavili na granici s Albanijom, braneći prodor NATO vojske na teritoriju Srbije.

Ovu inicijativu borci iz Leskovca poslali su, zapravo, gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću 3.maja ove godine, ali do sada, kažu, još nisu dobili odgovor.

Inicijativu s obrazloženjem prenosimo u celosti:

Bitka na Paštriku bila je žestoka bitka tokom rata na KiM 1999. godine, koja je otpočela 26. maja napadom albanskih terorista potpomognutim NATO na granicu SRJ i položaje Vojske Jugolavije. U dokumentima tada Treće armije Vojske Jugoslavije, ova bitka ostala je zabeležena kao najteža koju je Vojska Jugoslavije vodila u svom postojanju. Tokom bitke na Paštriku, snage odbrane raspolagale su sa oko 1200 vojnika, dok je neprijatelj bio četiri puta brojniji.

General Božidar Delić o paklu Paštrika: Znam kako je poginuo svaki vojnik, 20 godina se pitam da li je moglo da bude manje gubitaka

Najveći doprios u odbrani Srbije od agresora u ovoj bici, dala je 549. motorizovana brigada Vojske Jugoslavije iz Prizrena, koja je posle rata odlikovana ordenom Narodnog heroja. Tokom ove bitke, zvanično je poginulo 26, a ranjeno 126 pripadnika Vojske Jugoslavije.

Slogan herojske 549. motorizovane brigade je: ”Nema nazad, iza je Srbija”, po komandi koju je vodnik Boševski, zajedno sa svojim vodom, primio od komandanta Božidara Delića kada je tražio odobrenje da se povuče na rezervni položaj.

Po povlačenju sa KiM, Komanda 549. motorizovane brigade, izmeštena je iz Prizrena u Leskovac, gde je bila locirana do gašenja 2007. godine. Blizu 3.300 Leskovčana služilo je u herojskoj 549.mtbr.

NEMA NAZAD, IZA JE SRBIJA: Kako je tokom paklenih borbi na Paštriku nastala ova krilatica i postala simbol 549. motorizovane brigade

Imajući u vidu istorijski značaj bitke na Paštriku, kao i herojski podvig koji su za odbranu države od agresora dali pripadnici herojske 549. mtbr, time i leskovčani, nadamo se da ćete da usvojite ovu inicijativu i Gradski park u Leskovu, preimenujete (nazovete) Trg Heroja sa Paštrika”, stoji u saopštenju koji je potpisao delegat udruženja Saša Stevčić.

PRETHODNA VESTPamtite je kao služavku u Maratoncima: Prevarili je za čuvenu scenu u kadi, iz filma izbačena još jedna golotonja, a evo kako izgleda u 80. godini
NAREDNA VESTNe biste mogli ni da zamislite: Evo koji je pravi razlog zbog koga mladoženja prenosi mladu preko praga