Home Vesti (VIDEO) Najbolji dasa posle Elvisa Prislija: Čuveni saobraćajac bio je zaštitni znak...

(VIDEO) Najbolji dasa posle Elvisa Prislija: Čuveni saobraćajac bio je zaštitni znak Beograda, a poslednje dane života proveo kao prodavac u trafici i čuvar parkinga na Savskom keju

2109
0
Zaštitni znak Beograda: Jovan Bulj

Jovan Bulj stekao je slavu 70-tih godina izvodeći šestočasovni “šou” na raskrsnicama na Slaviji, Zelenom vencu, kod Trga Republike i „Londona”, a regulisao je saobraćaj i na Oksford stritu

Ako bismo pokušali da napravimo rang-listu najpopularnijih građana Beograda, sigurno bi vidno mesto na njoj pripalo nekadašnjem saobraćajcu Jovanu Bulju. Mlađi naraštaji sigurno nemaju pojma o kome se radi, ali stariji ga i te kako pamte.

Bulj je stekao veliki ugled u svom napornom poslu koji nije baš uvek simpatičan, naročito onima koji se voze na četiri točka. Početkom 70-tih godina 20. veka, Bulj je bio zaštitni znak Beograđana koji su sa velikim interesovanjem i divljenjem svakodnevno pratili njegov šestočasovni “šou” na raskrsnicama na Slaviji, Zelenom vencu, kod Trga Republike i „Londona”.

Porše ukrao od tenisera, policiju dovodio do ludila, navijači ga spasili na Slaviji: Kako je Fantom digao Beograđane na noge i prkosio Titovom režimu, a stradao u čudnoj saobraćajnoj nesreći

Mnogi koji su tada prvi put videli ovaj prizor, sigurno su pomislili da se snima neki film i da je taj visoki čovek u elegantnoj beloj uniformi, glavni glumac ove predstave. Kako i sa koliko gracioznosti u pokretima reguliše saobraćaj, obično na onim mestima gde prolazi najveći broj automobila.

Tada je na vrhuncu jugoslovenske slave pozvan da prikaže talenat i u „pravoj” prestonici Engleske. Bio je, kako bi rekli šou biznis menadžeri, „gostujuća atrakcija” i u drugim evropskim metropolama. „Najbolji dasa posle Elvisa Prislija”, rekli su engleski hipici za Jovana Bulja dok su ga posmatrali kako 1970. godine reguliše saobraćaj i u londonskom Oksford stritu. Tada je Brodvej imao „pevajućeg detektiva”, mi smo imali „saobraćajca koji pleše”.

“U principu nisam za kazne. Mislim da lepa reč ima dvostruko jači efekat”, govorio je tada Bulj, što je u današnjem vremenu nezamislivo.

Vaš posao je da pišete kazne, moj da budem pijan za volanom: Policija zaustavila mladića, a njegov odgovor zasmejao je ceo region (VIDEO)

Iako se pričalo da je završio višemesečni kurs baleta u Narodnom pozorištu u Beogradu i da je zato imao tako graciozne pokrete, on je izjavio da se samo aktivno bavio sportom, fudbalom i rukometom. Bio je vatreni navijač Partizana. Najviše je voleo da gleda Bobeka, Čajkovskog i Milutinovića iz onih prvih godina. Kasnije su to bili Galić, Jusufi i Šoškić, a na kraju Katića, Bjekovića i Paunovića.

Bulj je bio redovan gost na prijemima u Skupštini grada, čak i kod Josipa Broza Tita. Na Svetskom prvenstvu u gracioznom regulisanju saobraćaja zauzeo je treće mesto. Predstavljen je i kraljici Elizabeti. Posle preranog penzionisanja 1980. godine radio je dugo godina kao prodavac u trafici u bloku 70 na Novom Beogradu, zajedno sa svojom suprugom Evom, a nakon toga i kao čuvar parkinga ispred splavova na Savskom keju.

Preminuo je 3. februara 2010. godine u Beogradu, u 71. godini.

(Izvor: Yugo papir, Politika, Wikipedia)

PRETHODNA VESTVoleli ste seriju Priče iz majstorske radionice: Evo kako je nastala i ko je bio pravi Života
NAREDNA VESTKom’ opanci, kom’ obojci: Kako je nastala ova izreka i šta znači