Home Istorija Vojvoda Radomir Putnik svoje ordenje nikada nije nosio: Njegov odgovor zbog čega...

Vojvoda Radomir Putnik svoje ordenje nikada nije nosio: Njegov odgovor zbog čega poniziće sve hvalisavce

2290
0

Predvodio je vojsku u nekim od najneizvesnijih trenutaka Srbije

Bio je učesnik Balkanskih ratova, kao i Prvog svetskog rata. Gotovo da ne postoji priznanje za hrabrost i vojne podvige kojim nije odlikovan. Međutim, na pitanje zbog čega ih nikad ne pokazuje u javnosti odgovara: „Moje dekoracije su ispod mundira“.

Vojvoda Radomir Putnik rođen je u Kragujevcu 24. januara 1847. godine. Bio je jedan od najvećih srpskih vojvoda u istoriji. To je ujedno bio i najviši vojni čin u vojskama Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije. Nakon završetka srednje škole na nagovor čuvenog vojvode Stevana Knićanina upisuje Vojnu akademiju u Beogradu.

Tako se odaje počast vojskovođi: Jedna planina u Kanadi nosi ime slavnog srpskog vojvode

Prvobitno se školovao za artiljerijskog ofivira, ali je kasnije, ali je kasnije promenio interesovanja u prvacu generalštabne službe.

Radomirov ratni put počeo je neslavno u prvom srpsko-turskom ratu, porazom kod Kalipolja. Već u sledećem ratu sa Turcima odigrao je ključnu ulogu prilikom oslobađanja Niša, a u Balkanskim ratovima bio je načelnik štaba Vrhovne komande. Istakao se sjajnim strateškim potezima u Bitoljskoj, Kumanovskoj i Bregalničkoj bici.

Za vreme Prvog svetskog rata komandovao je srpskom vojskom tokom sve četiri neprijateljske ofanzive. Tokom bitke na Ceru uz pomoć Druge armije naneo je Austrougarima istorijski poraz stekavši vojni ugled širom celog sveta.

(VIDEO) Tragična sudbina naslednika slavnog vojvode: Ovako su skončali sinovi Živojina Mišića

U okolnostima koje su bile nepovoljne po Srbiju, uspeo je da organizuje povlačenje vojske preko albanskih i crnogorskih planina.

Teško bolestan, Putnik je stigao u Skadar 6. decembra 1915. godine, a 9. januara 1916. biva prebačen na Krf. Sa Krfa odlazi u Nicu da nastavi lečenje, a tamo je i preminuo 17. maja 1917.

Deset godina posle njegove smrti, posmrtni ostaci preneti su u kraljevinu SHS. Sahranjen je 7. decembra na Novom groblju uz sve vojne i državne počasti.

(blic.rs, Wikipedia)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 24. MAJ 2019. GODINE: Device prijaće vam susret sa osobom za koju vas vezuju prijatne uspomene, Škorpije izbegavajte neumerenost
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 25. MAJ 2019. GODINE: Bikovi prijaće vam više sati zdravog sna, Škorpije posvetite pažnju nekom omiljenom hobiju, prijaće vam relaksacija