Home Istorija Zaboravljena u svojoj zemlji, a u Srbiji heroj: Jedina Britanka na frontu...

Zaboravljena u svojoj zemlji, a u Srbiji heroj: Jedina Britanka na frontu u Prvom svetskom ratu

3154
0

“Zaboravljeni vojnik na zaboravljenom frontu” naslov je teksta na internet stranici britanskog “Bi-Bi-Si-ja” posvećen Flori Sends, jedinoj Britanki koja se u Prvom svetskom ratu borila na frontu i to u redovima srpske vojske.

Autor teksta Alan Litl priznaje da je Sendsova relativno nepoznata u svojoj rodnoj zemlji, a da je u Srbiji i dalje slave kao heroja.

– Gradske vlasti Beograda su 2009. godine dali ime ulici po Flori Sends. Tokom 2015. godine njeno lice je bilo na posebnom izdanju poštanske marke – piše britanska medijska kuća.

Litl kaže da je u naselju Tornton Hit u južnom delu Londona bio mali bar sa njenim imenom, ali da je zatvoren prošle godine.

Sendsova je imala 38 godina kada je rat izbio i odmah se prijavila za medicinsku sestru u britanskoj vojsci, ali je odbijena, jer nije prošla potrebnu obuku.

Čuveni Orijent ekspres kasnio je samo jednom i to zbog srpske heroine: Milunka Savić nije imala novca za kartu, a onda je krenula nezapamćena akcija

Ona je 1914. godine napustila rodnu Englesku i otišla u Srbiju sa ženskom medicinskom jedinicom. Pri povlačenju preko Albanije, Sendsova je odbila da posluša naređenje i da ode na bezbedno u Solun.

“Zaboravljeni vojnik na zaboravljenom frontu” naslov je teksta na internet stranici britanskog “Bi-Bi-Si-ja” posvećen Flori Sends, jedinoj Britanki koja se u Prvom svetskom ratu borila na frontu i to u redovima srpske vojske

Jedini način da ostane bio je da se prijavi u redove srpske vojske. Iako je očekivala da njen zahtev bude odbijen, oficir srpske vojske Miloš Vasić je prihvatio.

– Ako ostaneš sa vojskom, moraćeš s njima preko Albanije i taj put biće težak, nešto što nikad nisi iskusila – istakao je Vasić.

Pred njom su i generali stajali mirno: Preživela devet ranjavanja, odlikovana sa najvećim ordenima, poštovana u Evropi, a u Srbiji zaboravljena

Na njeno pitanje da li će biti teret, srpski oficir je odgovorio “da će biti upravo suprotno i da će njeno prisustvo ohrabriti vojnike jer ona za njih predstavlja celu Englesku”.

Britanski “BBC” piše i o vojnom groblju u Solunu i naglašava da je najposećeniji deo u kojem je sahranjeno oko 7.000 srpskih vojnika.

– Grčke vlasti zabranile su sahrane na vojnom groblju, ali će biti napravljen izuzetak za čuvara srpskog dela groblja Đorđa Mihailovića, koju je tu dužnost preuzeo posle smrti oca Đorđa i deda Save – navodi britanska medijska kuća.

(Wikipedia)

PRETHODNA VESTSmrdići, Kurići, Donje Brijanje: Ovo su neka od najčudnijih naziva sela u Srbiji
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 2. OKTOBAR 2018. GODINE: Vodolije važno je da svoje poslovne obaveze završite u zadatom roku, Rakovi ideja koju propagirate potvrđuje vašu profesionalnu svest o zajedničkim interesima