Home Običaji Zašto se Srbi ljube tri puta: Istina će vas možda iznenaditi

Zašto se Srbi ljube tri puta: Istina će vas možda iznenaditi

2350
0

Ranije su se Srbi prilikom susreta ljubili dva puta kao i većina drugih naroda

Tri poljupca su deo naše kulture i tradicije i od njih se retko kad odstupa. Ljubljenje tri puta u znak pozdrava u Srbiji zaživelo je tek tokom poslednjih decenija dvadesetog veka.

Osnovno razumevanje značenja ovoga pozdrava u hrišćanskom svetu predstavlja međusobno pozdravljanje Svetog Trojstva, posvećujući svaki poljubac: Ocu, Sinu i Svetomu Duhu. Pored ovoga postoji i drugo manje poznato objašnjenje, koje u sebi nosi poruku i zavete nacionalne časti, a ono glasi:

Ranije su se Srbi prilikom susreta ljubili dvaput kao i većina drugih naroda

“Kad se duže vreme nisu videli, Srbi se ljube tri puta. Onaj treći poljubac u obraz je najznačajniji. Srbi se ljube tri puta: u ime života, u ime smrti, i u ime časti“ Kod većine naroda obraz se smatra središtem časti, za Srbe je to posebno karakteristično tako da ima posebno značenje i smisao.

Najbitniji običaji kod Srba: Šta se radi kod gradnje kuće, a šta kod kumovanja

Prvi poljubac: U ime života, proslavlja vrednosti života, da se živi životom dostojnog časnog čoveka.

Drugi poljubac: U ime smrti, posvećuje se s dužnim poštovanjem našim najbližim pokojnicima, kao i našim slavim predcima.

Treći poljubac: U ime časti, u hrišćanskom duhu poručuje da se živi u časti hrišćanskih vrlina.

Narodna verovanja i običaji: Deca rođena u zimsko doba treba da nose ova imena

Drugi naš karakterističan pozdrav jeste tri prsta desne ruke podignuta ka nebu. Ovaj način pozdrava javlja se za vreme Prvog i Drugog srpskog ustanka, gotovo je sigurno da se javio i par vekova ranije, tj. ovaj pozdrav se koristi u svečanim situacijama i prilikama.

Ranije su se Srbi prilikom susreta ljubili dvaput kao i većina drugih naroda

Tri prsta simbolično predstavljaju krst, što je ujedno i pozdrav Svetom Trojstvu. Kada se krstimo koristimo upravo ta tri prsta, palac, kažiprst i srednji prst, i kada se spoje predstavljaju Jedinstvo Trojstva.

Ranije su se Srbi prilikom susreta ljubili dvaput kao i većina drugih naroda. Na talasu povratka religiji i pravoslavlju Srbi su veoma brzo prihvatili tri poljupca kao tradicionalan način pozdravljanja i deo svog identiteta. U toj meri da i prilikom dolaska stranih političara, glumaca ili pevača mediji pomno prate koliko se puta gost poljubio sa domaćinima i šta je na taj način želeo da poruči.

(espreso.rs, Pixabay, Wikipedia)

PRETHODNA VESTLjubavni horoskop (14. – 21. januar 2019. godine): Ovnovi neko od vaših prijatelja mogao bi da vam se jako svidi, Blizanci nalazite se u fazi emotivnog uzleta i nove ljubavne inspiracije
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 15. JANUAR 2019. GODINE: Blizanci važno je da sačuvate unutrašnju ili psihološku ravnotežu, Škorpije izbegavajte stresne situacije i osobu koja vam nameće nerazumna rešenja