Home Običaji Đurđic nije crveno slovo, ali veoma je važan i poštovan praznik: Ispoštujte...

Đurđic nije crveno slovo, ali veoma je važan i poštovan praznik: Ispoštujte ove običaje, nikako ne radite teške poslove!

5837
0
Đurđic nije crveno slovo, ali veoma je važan i poštovan praznik: Ispoštujte ove običaje, nikako ne radite teške poslove!

Običaji su nastali zbog toga što se od Đurđica pa do praznika Svetog Mrate 24. novembra nazivaju Vučji dani (Mratinci), a Sveti Mrata je zaštitnik vukova

Pravoslavna crkva i njeni vernici 16. novembra proslavljaju veliki praznik – Đurđic. Ovaj praznik posvećen je prenosu moštiju Svetog velikomučenika Georgija iz Nikomidije u palestinsku Lidu, domovinu njegove majke, i to po njegovoj želji koju je pred smrt saopštio jednom slugi.

Sveti Georgije stradao je 303. godine, jer je kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana.

Tradicionalno i prema običajima: Ovako se pravilno slavi slava

Izjavio je da se ne plaši da umre za svoju veru, propovedao je Novi zavet, a čak je i carevu ženu Aleksandru uspeo da preobrati u hrišćanstvo. Tada su oboje osuđeni na smrt odsecanjem glave.

Za razliku od Đurđevdana, koji je takođe posvećen Svetom Georgiju, odnosno njegovom rođenju, Đurđic nije crveno slovo.

U selima po Zapadnoj Srbiji postoji običaj klanja crnog petla ili pileta, a u Hercegovini crnog jareta. Oba običaja obavljaju se u strogoj tišini, kako bi se domaćini zaštitili od napada vukova.

Tamjan tera zlo iz kuće: Pratite ova 3 koraka i rešićete se negativne energije!

Običaji su nastali zbog toga što se od Đurđica pa do praznika Svetog Mrate 24. novembra nazivaju Vučji dani (Mratinci), a Sveti Mrata je zaštitnik vukova.

Iako Đurđic nije crveno slovo, veoma je važan i poštovan praznik među vernicima, pa se tako na ovaj dan ne rade teški poslovi i ručni radovi.

Takođe, strogo je zabranjeno loviti vukove, jer će lovce u suprotnom zadesiti velika nesreća i maler koji će ih pratiti i cele sledeće godine.

(Izvor: Stil.kurir.rs)

PRETHODNA VEST(VIDEO) Formula 1 u Beogradu: Na stazi oko Kalemegdana bolidi odskakali po desetak metara, životinje zbog buke izmeštene iz Zoo vrta
NAREDNA VEST“Drava se ne predaje neprijatelju”: Zaboravljeni ratni heroj odbio naređenje da preda brod, obarao nemačke “štuke” i onesposobio aerodrom, a zauzvrat njegovi doživeli najstrašniju patnju