Home Istorija Beograd je kroz istoriju imao 77 gradonačelnika, a jedan se “proslavio” ubedljivo...

Beograd je kroz istoriju imao 77 gradonačelnika, a jedan se “proslavio” ubedljivo najkraćim mandatom ikada

2073
0

Na čelu srpske prestonice od 1839. godine smenilo se 77 funkcionera, a jedan od njih ostaće upamćen i po tome što mu je mandat trajao 24 časa

Bila je to 1920. godine kada su se u avgustu mesecu članovi Komunističke partije Jugoslavije elegantnim automobilom kretali ulicama Beograda u predizbornoj kampanji.

Kandidat za gradonačelnika Beograda bio je Filip Filipović, matematičar i revolucionar. U istoriji srpske prestonice ostaće upamćen kao jedan od osnivača KP Jugoslavije i njen prvi sekretar. Konzervirani zapis sa sloganom “Glasajte za Filipa Filipovića” i danas se nalazi u Sremskoj ulici u Beogradu i smatra se najstarijim grafitom prestonice.

Pisalo se tada da je Filipović bio veoma povezan svojim radom sa Beogradom, te da nije bilo partijske ili sindikalne organizacije gde nije održao sastanak ili predavanje.

Najbolji gradonačelnik u istoriji Beograda: Živeo u prizemnoj kući, nije imao sekretaricu, službeni auto, šofera, a izgradio je pola današnje prestonice!

Beograd mu je takvu posvećenost uzvratio glasovima, te je Filip postao gradonačelnik 25. avgusta 1920. godine. Međutim, njegova uprava nije dugo potrajala – tačno jedan dan!

O tome šta se nakon izbora dešavalo postoje dva scenarija.

Po jednom, novoizabana komunistička opštinska uprava, na čelu sa Filipovićem, odbila je 25. avgusta 1920. da položi zakonom propisanu zakletvu jer se u njoj pominjala vernost kralju Aleksandru i Bogu. Komunisti preko toga nisu hteli da pređu, pa je na kraju intervenisala policija izbacujući legalno izabrane predstavnike naroda iz prostorija grada.

Pre 135 godina Beograd je dobio telefon: Od ovog broja svi su bežali kao đavo od krsta

Po drugoj verziji događaja, monarhistički režim je čitavu priču o zakletvi izmislio kako bi opravdao oduzimanje mandata komunistima koji su i inače bili “trn u oku” kralju.

Kako bilo, epilog je bio isti – Filip Filipović je poneo nelaskavu titulu gradonačelnika Beograda sa najkraćim mandatom u istoriji – na toj funkciji bio je samo jedan dan.

(dnevno.rs, Wikipedia)

PRETHODNA VESTBio je voditelj emisije City, a onda je napustio Srbiju i evo kako danas izgleda: Da li ga se sećate (FOTO)
NAREDNA VESTSvekrva iz pakla: “Samo muško dete je pravo dete, pusti mi sina da nađe pravu ženu za sebe”