Home Istorija Bratski narod nije hteo da ubija: Kapetan Marinos Ricudis doživljavao je velike...

Bratski narod nije hteo da ubija: Kapetan Marinos Ricudis doživljavao je velike probleme zbog odluke tokom NATO bombardovanja

3621
0

– Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod – rekao je Marinos Ricudis, kapetan broda grčke ratne mornarice 1999. godine

Ovim putem oglušio se o direktno naređenje i vratio brod u luku. Time su počela njegova lična stradanja.

Grčka je tokom bombardovanja bila deo NATO alijanse, ali iz političkih razloga nije učestvovala u vazdušnim napadima. Međutim, mornarica je dobila naređenje da uplovi u Jadran, ali jedan pojedinac se istakao hrabrošću, suprotstavljajući se naređenjima strogog vojnog poretka.

Marinos Ricudis, tada kapetan broda “Temistoklis” i potporučnik ratne mornarice, odbio je naređenje da učestvuje u bombardovanju Jugoslavije i umesto da krene na naš narod, vratio je brod nazad u luku.

Sveti car Konstantin za Grka koji je otkazao poslušnost NATO-u: On je odbio da bombarduje Srbe, vratio ratni brod i za to robijao dve i po godine

Mnogi grčki mornari stali su uz svog kapetana, narod ga je podržao, ali ga je ipak vojni sud 1999. osudio na dve i po godine zatvora. Pritvorom se nisu završile njegove nedaće – suđeno mu je pred devet sudova i izbačen je iz službe.

Hrabri Ricudis danas radi kao kapetan na jahtama. Svojevremeno je tužio Grčku Evropskom sudu za ljudska prava, zbog nepravde koju je doživeo izrečenom presudom, međutim, ni na tom sudu nije imao uspeha.

Prvu ponudu Srbije da mu bude dodeljen orden je odbio skromno rekavši da mu nije potrebno ništa, već da “sve zaslužuje hrabri narod koji je vodio borbu protiv svih i bez šanse”.

Ipak, sveti arhijerejski sinod SPC dodelio je kapetanu Marinosu Ricudisu iz Pireja orden svetog cara Konstantina prošle godine, “zbog njegove žrtvene ljubavi prema bratskom srpskom narodu”, odbijajući da učestvuje u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine.

Ordenje za Gujona i Ricudisa: Srbija se odužila Francuzu i Grku za ljubav prema našem stradalnom narodu

– Duboko sam ganut i nisam mogao da verujem da ću posle 18 godina, od kada sam odbio da učestvujem u nepravednom ratu protiv ovog naroda, da doživim čast i zahvalnost od moje braće pravoslavne, braće Srba. Sve žrtve vašeg naroda, tradicija, predanje, kultura, bilo je najznačajnije nadahnuće za mene i osećam blagodarnost pred svima vama – rekao je tom prilikom Ricudis.

Podsetimo, bombardovanje Srbije trajalo je 77 dana, poginulo je najmanje 2.500 ljudi, a procenjeno je da je materijalna šteta između 30 i čak 100 milijardi dolara.

(blic.rs, Youtube,)

PRETHODNA VESTNajveći simbol stradanja srpskog naroda: “Samim čudom smo ostali živi, jer teško je i zamisliti da neko može i zimi i leti i danju i noću biti na Kozari, pod bukvom i da preživi”
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 31. MART 2019. GODINE: Blizanci izbegavajte impulsivne odluke i veliku rasipnost, Device prijaće vam aktivna uloga na različitim stranama