Home Istorija Najveći simbol stradanja srpskog naroda: “Samim čudom smo ostali živi, jer teško...

Najveći simbol stradanja srpskog naroda: “Samim čudom smo ostali živi, jer teško je i zamisliti da neko može i zimi i leti i danju i noću biti na Kozari, pod bukvom i da preživi”

2232
0

U ovoj slici je skriveno svo stradanje srpskog naroda…

Sva muka kroz koju je prošao srpski narod u Drugom svetskom ratu, bežeći od ustaškog noža Pavelićevih vojnika, sadržana je u jednoj slici. Slika se simbolično zove: “Srpska majka”, a uslikao je ratni reporter Žorž Skrigin.

Sigurno ste videli ovu fotografiju negde već, nema šasne da niste, ali niste znali koju bol ona nosi. Ovo je ta priča…

Nastala je sada već daleke 1944. godine na tadašnjoj teritoriji Pavelićeve NDH, nedaleko od zloglasnog Jasenovca gde je ubijeno više od 700.000 ljudi, mahom Srba, Jevreja i Roma.

(VIDEO) Kako je nastala čuvena pesma Đurđevdan: Poslednji vapaj izmučenih Srba dok vozom idu u logor smrti

Čuveni ratni reporter Žorž Skrigin na jednom polju u Knežici kod Kozarske Dubice a podno Kozare uslikao je ženu heroja – majku Milicu Tepić koja svoju nejač, Dragicu i Branka spasava od fašističkog terora i zločina skrivajući se na Kozari, koja je tih godina spasila mnoge ljudske glave od ustaškog pira.

Srpska majka, Milica Tepić koja je prikazana na ratnoj fotografiji najveći je simbol stradanja i istorije našega naroda.

Njen muž Branko je ubijen. Kuća i imanje spaljeni. Ostala je samo ona i dvoje nejake dece. Tri godine posle rata umrla je od tuge.

Ta priča o srpskoj majci ponovljena je još stotinu i stotinu puta. Nije bilo tog rata u kojem srpska majka najveći simbol čistote, požrtvovanja i ljubavi nije stradala. Smerna, ljubazna i nikada osvetoljubiva ona je obasjavala svetlo novoga puta i bolje budućnosti.

Kako ih nije sramota?! Ustaše paradirale oko Jasenovca

Izuzev najveće ljubavi svoje dece ona nikada nije bila pohvaljena, nagrađena, stavljena na pijedestal slave. To su bili neki drugi. Ne bi ona to ni htela…

Pre četiri godine RTRS objavio je priču sa Brankom Tepićem, malim herojem sa slike, on kaže da su “samim čudom ostali živi jer teško je i zamisliti da neko može i zimi i leti i danju i noću biti na Kozari, pod bukvom i da preživi”. Njegova majka je, kaže, “imala još veći problem jer je sa sobom imala decu.”

“Spavali smo u šumi, ona je verovatno napravila neku zaštitu od granja da tu spavamo”, kaže Branko.

Fotografija Žorža Skrigina obišla je svet i postala simbol antifašističke borbe napaćenog naroda Kozare. Odredila je kasniju Brankovu sudbinu “večitog izbeglice”. Nakon “Oluje” morao je da iseli iz Hrvatske, u kojoj je živeo i radio.

(Youtube, dnevno.rs, Twitter)

PRETHODNA VESTPesnik zavičajnih šumadijskih predela: Srbija se oprašta od velikog dečijeg pesnika
NAREDNA VESTBratski narod nije hteo da ubija: Kapetan Marinos Ricudis doživljavao je velike probleme zbog odluke tokom NATO bombardovanja