Home Vesti Ordenje za Gujona i Ricudisa: Srbija se odužila Francuzu i Grku za...

Ordenje za Gujona i Ricudisa: Srbija se odužila Francuzu i Grku za ljubav prema našem stradalnom narodu

1208
0
Gijon, Irinej i Ricudis

Srpski patrijarh Irinej uvrstio dvojicu stranaca u beskrajni diptih velikih i nezaboravih heroja i dobrotvora srpskog naroda

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej na svečanosti u srpskoj Patrijaršiji u Beogradu uručio je visoka crkvena odlikovanja osnivaču dobrotvorne organizacije „Solidarnost za Kosovo“ iz Francuske Arnou Gujonu i bivšem potporučniku Ratne mornarice Republike Grčke Marinosu Ricudisu iz Pireja.
– Sa velikom čašću i radošću, u ime Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda, zahvaljujem dvojici junaka, heroja i vitezova, za sve ono što su učinili za srpski narod, čime su pokazali svoju ljubav prema našem stradalnom narodu i učinili veliko delo koje nikad neće biti zaboravljeno – rekao je Irinej.

Čuveni srpski orden prodat na aukciji za 240.000 dolara: Miloš Veliki završio u nepoznatim rukama

Orden Svetog cara Konstantina, na predlog srpskog patrijarha Irineja, dodeljen je Marinosu Ricudisu za njegovo istrajno svedočenje Hrista Vaskrsloga i delatno ispovedanje pravoslavne vere, naročito pokazano njegovom žrtvenom ljubavlju prema bratskom srpskom narodu odbijajući da učestvuje u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine.

Arno Gujon, osnivač dobrotvorne organizacije „Solidarnost za Kosovo“, dobio je orden Svetog Save prvog stepena za delotvornu ljubav pokazanu njegovim svesrdnim i nesebičnim zalaganjem u prikupljanju i pružanju neophodne materijalne i finansijske pomoći za našu svetu crkvu i stradalni narod na Kosovu i Metohiju, kao i za istrajno svedočenje istine o životu našeg naroda u ovoj srpskoj pokrajini.

Pred njom su i generali stajali mirno: Preživela devet ranjavanja, odlikovana sa najvećim ordenima, poštovana u Evropi, a u Srbiji zaboravljena

Svečanom salom srpske patrijaršije iz grla nekoliko desetina prisutnih prolomio se usklik: Aksios! Dostojan!, kojim su dobitnici zasluženih priznanja pozdravljeni i uvršteni u beskrajni diptih velikih i nezaboravih heroja i dobrotvora srpskog naroda.

(Izvor i foto: spc.rs)

PRETHODNA VESTČuveni srpski orden prodat na aukciji za 240.000 dolara: Miloš Veliki završio u nepoznatim rukama
NAREDNA VESTSveti car Konstantin za Grka koji je otkazao poslušnost NATO-u: On je odbio da bombarduje Srbe, vratio ratni brod i za to robijao dve i po godine