Home Vesti Da je srpski vojnik iz Prvog svetskog rata imao Tviter, ovako bi...

Da je srpski vojnik iz Prvog svetskog rata imao Tviter, ovako bi izgledao njegov nalog

SHARE
Veliki rat

Krenulo se od pretpostavke da internet postoji 1918. godine i da običan vojnik srpske vojske može da postavlja na Tviteru ono što mu se događa i o čemu razmišlja svakog dana

Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” objavila je prvu Tviter knjigu u svetu.

Reč je o štampanoj verziji naloga “@1918nadSrbijom” na društvenoj mreži Tviter, koji je Univerzitetska biblioteka pokrenula povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i velikih događaja koji su prelomili sudbinu srpskog naroda – proboja Solunskog fronta, oslobađanja Srbije i stvaranja nove države.

Da li znate šta je tain? Srpska vojska je zbog njega bila spretnija i pokretljivija od neprijatelja

Autor knjige i zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke dr Adam Sofronijević priredio je svojevrsno sećanje na 62.000 vojnika koji su odlučili rat pre 100 godina, a tvitovi su zapravo razmišljanja i aktivnosti imaginarnog učesnika proboja Solunskog fronta, anonimnog redova Timočke divizije Druge armije.

Sofronijević je u intervjuu Tanjugu rekao da je to u mnogim aspektima inovativan projekat i da se krenulo od pretpostavke da internet postoji 1918. godine i da običan vojnik srpske vojske može da postavlja na Tviteru ono što mu se događa i o čemu razmišlja svakog dana.

Najslavniji govor u našoj istoriji: Major Gavrilović je ovim rečima hrabrio srpske vojnike

Inovativnost se ogleda i u upotrebi dva pisma – na ćirilici su prezentovani dokumentaristički materijali, preuzimani iz bibliotečkih fondova, a na latinici ono što je kvazi-književni narativ, izmišljena razmišljanja imaginarnog tviteraša.

Jedan od ciljeva vođenja Tviter naloga, a postom i štampanja knjige, bio je da se promoviše na savremen i originalan način upotreba digitalne arhive, najveće pretražive zbirke istorijske štampe u Srbiji koja u ovom trenutku ima oko 600.000 strana i neprestano se uvećava.

Sofronijević je istakao da je Tviter nalog privukao izuzetnu pažnju domaće i strane publike što pokazuje više od milion i po interakcija ostvarenih za tri meseca.

(telegraf.rs, Tanjug, Twitter, Wikipedia)