Home Vesti Da je srpski vojnik iz Prvog svetskog rata imao Tviter, ovako bi...

Da je srpski vojnik iz Prvog svetskog rata imao Tviter, ovako bi izgledao njegov nalog

1879
0
Veliki rat

Krenulo se od pretpostavke da internet postoji 1918. godine i da običan vojnik srpske vojske može da postavlja na Tviteru ono što mu se događa i o čemu razmišlja svakog dana

Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” objavila je prvu Tviter knjigu u svetu.

Reč je o štampanoj verziji naloga “@1918nadSrbijom” na društvenoj mreži Tviter, koji je Univerzitetska biblioteka pokrenula povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i velikih događaja koji su prelomili sudbinu srpskog naroda – proboja Solunskog fronta, oslobađanja Srbije i stvaranja nove države.

Da li znate šta je tain? Srpska vojska je zbog njega bila spretnija i pokretljivija od neprijatelja

Autor knjige i zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke dr Adam Sofronijević priredio je svojevrsno sećanje na 62.000 vojnika koji su odlučili rat pre 100 godina, a tvitovi su zapravo razmišljanja i aktivnosti imaginarnog učesnika proboja Solunskog fronta, anonimnog redova Timočke divizije Druge armije.

Sofronijević je u intervjuu Tanjugu rekao da je to u mnogim aspektima inovativan projekat i da se krenulo od pretpostavke da internet postoji 1918. godine i da običan vojnik srpske vojske može da postavlja na Tviteru ono što mu se događa i o čemu razmišlja svakog dana.

Najslavniji govor u našoj istoriji: Major Gavrilović je ovim rečima hrabrio srpske vojnike

Inovativnost se ogleda i u upotrebi dva pisma – na ćirilici su prezentovani dokumentaristički materijali, preuzimani iz bibliotečkih fondova, a na latinici ono što je kvazi-književni narativ, izmišljena razmišljanja imaginarnog tviteraša.

Jedan od ciljeva vođenja Tviter naloga, a postom i štampanja knjige, bio je da se promoviše na savremen i originalan način upotreba digitalne arhive, najveće pretražive zbirke istorijske štampe u Srbiji koja u ovom trenutku ima oko 600.000 strana i neprestano se uvećava.

Sofronijević je istakao da je Tviter nalog privukao izuzetnu pažnju domaće i strane publike što pokazuje više od milion i po interakcija ostvarenih za tri meseca.

(telegraf.rs, Tanjug, Twitter, Wikipedia)

PRETHODNA VESTPsuje se na svim jezicima: U bukvalnom prevodu svih psovki sveta nema jačih od srpskih
NAREDNA VESTSrpski grad ima samo 11.000 stanovnika, a iznedrio je 2 oskarovca i pregršt čuvenih glumaca