Home Vesti DA LI SE SLAŽETE? Ovo je pet najlepših srpskih manastira

DA LI SE SLAŽETE? Ovo je pet najlepših srpskih manastira

5114
0
Manasija

Srpski Srednjevekovni manastiri bez ikakve sumnje najznačajniji su deo srpske, ali i svetske kulturne baštine. Šajkača.rs postavila je sebi težak zadatak da među 212 manastira, koliko ih ima na teritoriji naše zemlje, izabere pet bisera koji se izdvajaju među ostalima.

Ako ste spremni za ovo duhovno putovanje, ovo je naša lista.

5. Studenica

Smešten u dolini borove šume u okolini Kraljeva, i uzor kasnijim zadužbinama, manastir Studenica je svakako jedan od najlepših manastira u našoj zemlji.

Ovo velelepno zdanje podigao je niko drugi do veliki župan Stefan Nemanja kao zadužbinu i dinastički mauzolej

OVO SVAKI SRBIN MORA DA ZNA: Evo kako je nastala himna “Bože pravde”

Prvi deo radova je završen do 1196, a kada je Nemanja otišao u Hilandar i ustupio presto sinu Stefanu, novi vladar je postao i novi zadužbinar. Sava Nemanjić je u Studenicu preneo mošti oca, koji se zamonašio pod imenom Sveti Simeon, čime je ovaj hram stekao status Velike Lavre, postajući politički, duhovni i kulturni centar srednjevekovne Srbije. Sređivali su ga i ulepšavali i knez Vukan i kraljevi Radoslav i Milutin.

U sklopu ovog manastirskog kompleksa nalaze se Bogorodičina, crkva Svetog Nikole, Svetih Joakima i Ane, dobro očuvani temelji one posvećene Svetom Jovanu Krstitelju, Gornja i Donja isposnica Svetog Save, konačište i monaški konaci.

2. Sopoćani

Ovaj prelepi manastir nalazi se 17km od Novog Pazara, a podigao ga je kralj Stefan Uroš I. Sasvim je zanimljivo i to da naziv manastira vodi poreklo od slovenske reči sopot što znači izvor, pa se i Sopoćani mogu smatrati izvorište srpske kulture i duhovnosti tog vremena.

Sava Vampir, Đavolja Varoš, Rtanj, Žrnov: 10 najvećih paranormalnih misterija u Srbiji!

Inače, u potpunosti nije poznato kada je manastir izgrađen, ali se približno može reći da je reč o šezdesetim godinama 13. veka, na osnovu istorijske kompozicije “Smrt kraljice Ane Dandolo“ na severnom zidu priprate. Kraljica Ana Dandolo, majka kralja Stefana Uroša I, je umrla 1258. godine, ali to sa druge strane ne znači da je iste godine događaj zabeležen na fresci u Sopoćanima.

Sopoćani

Freske manastira Sopoćani su pravo remek-delo umetnosti, što je mnogo godina kasnije Sopoćanima donelo svetsku slavu. Danas je jedan od najznačajnijih srpskih kulturnih spomenika, koji je 1979. godine uvršćen na Uneskovu listu.

3. Ostrog

Iako se sada nalazi na teritoriji Crne Gore, manastir Ostrog pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Između ostalog poznat je po tome što je izgrađen u steni, ali još poznatiji po čudima koja su se u njemu desila, a čemu su svedočili brojni svedoci.

Kako stoji na zvaničnom sajtu Manastir je sagrađen još u vremenima, koja su prethodila knezu Vlastimiru i sinu mu Budimiru (Mutimiru) oko 859. godine.

TAKO JE GOVORIO PATRIJARH PAVLE: U jednoj rečenici objasnio suštinu

Nalazi se na području Bjelopavlića, pripada opštini Danilovgrad. Osnovao ga je hercegovački mitropolit Vasilije u 17. veku, koji je tu i sahranjen.

OstrogSam manastir je obnovljen 1923 -1926. godine, poslije požara, kojeg su bile pošteđene pećinske crkvice. One predstavljaju glavnu umetničku vrednost vrednost.

Inače, Sveti Vasilije Ostroški je veliki čudotvorac čija su čudotvorna dela poznata i izvan granica Srpske Pravoslavne Crkve. Njegovo sveto telo u celosti počiva u ostroškoj isposnici, nepodložno zakonu truljenja već više od trista godina. Crkvica u kojoj leže mošti Ostroškog Sveca ispunjena je prijatnim mirisom, koji zadivljuje svakog poklonika.

4. Gračanica

Po narodnom predanju, kralj Milutin je zaspao pred bitku na reci Gračanki, kada mu se prikazao anđeo rekavši mu da će pobediti i da iz zahvalnosti prema Bogu mora da sagradi crkvu čiji će mu se oblik pojaviti.

Pošto je na nebu ugledao beli oblak koji je imao formu crkve i pobedio u tom boju, pozvao je najbolje graditelje.

Legija stranaca, mason, volovska kola, vunene čarape: 7 zanimljivih činjenica o kralju Petru Karađorđeviću koje niste znali (VIDEO)

Manastir je izgrađen 1321. godine u blizini Lipljana, na ruševinama crkve Svete Bogorodice Gračaničke, ali je prilično stradao tokom Kosovske bitke.

Gračanica

Nema nikakve sumnje da manastir predstavlja vrhunac srpskog graditeljstva u vizantijskom duhu.

Posle Drugog svetskog rata obnovile su ga monahinje, pretvorivši ga u ženski manastir, a od 1999. godine u njega je preneto sedište episkopa raško-prizrenskog koji je morao da napusti Prizren. Manastir je tada postao duhovno, nacionalno i političko središte srpskog naroda ovog kraja.

5. Manasija

Manastir iz 15. veka, Manasija – jedan je od najznačajnijih spomenika srpske srednjevekovne kulture, i to moravske škole.

ManasijaZa nju je zaslužan despot Stefan Lazarević, koji ju je učinio i kulturnim centrom zemlje. Prevodi i prepisi koji su ovde pravljeni iznedrili su nadaleko čuvenu Resavsku školu.

Časne verige: Lancima vežite kućni prag, čuvajte se groma

Turcima je Manasija bila trn u oku, pa je razarana i pustošena, ostala je i bez olovnog krova, zbog čega je većina fresaka nepovratno izgubljena.

PRETHODNA VESTPilot srušenog F-117 ispričao šta mu je prolazilo kroz glavu tokom spuštanja padobranom na srpsko tlo: Moj život, porodica, slika kako tuguju nad mojim kovčegom…
NAREDNA VESTZLATNA PRAVILA: Nikad, ali nikad nemojte PARE DRŽATI NA OVAJ NAČIN