
Jabuke koje dozrevaju u ovo vreme su takozvane Petrovače. One su, inače, autohtona vrsta jabuka za ove prostore. Sočne su, ima ih crvenkastih i ćutih. Pogodne su za jelo i pravljenje kolača. Izuzetno su otporne i ne traže nikakvo prskanje, pa kao takve su i veoma zahvalne za sadnju.
Danas je Petrovdan, praznik koji je posvećen apostolima Petru i Pavlu.
U narodu je verovanje da je ovaj praznik prekretnica, kalendarska granica kada se treba pripremati za jesen. Trava više ne raste, ptice ne pevaju i vreme je sve hladnije. Na ovaj praznik se ne ide u polje i ne počinju teški poslovi.
Danas je Ivanjdan: Pod jastuk ogledalce i zalogaj ostao od doručka, a evo zašto
Devojke koje su 7. jula, na Ivanjdan, posadile žito, danas treba da provere da li će se na jesen udati. Ako su klice kao prstenovi, spremajte svadbu!
Na Petrovdan se prvi put jedu ovogodišnje jabuke. Jabukama se ne treba gađati, to priziva grad, ali treba napraviti kolač. Sveže jabuke jedite ali ih nemojte seći nožem, nego grizite. Prema verovanju, sveti Petar deli jabuke na onom svetu deci, pa jabuke simbolizuju mir među ljudima.
Stara srpska kuhinja: Kako se nekada spremalo jelo u Srbiji
Jabuke koje dozrevaju u ovo vreme su takozvane Petrovače. One su, inače, autohtona vrsta jabuka za ove prostore. Sočne su, ima ih crvenkastih i ćutih. Pogodne su za jelo i pravljenje kolača. Izuzetno su otporne i ne traže nikakvo prskanje, pa kao takve su i veoma zahvalne za sadnju.