Home Istorija ELITNA JEDINICA VOJSKE: 8 činjenica o srpskoj gardi koje niste znali

ELITNA JEDINICA VOJSKE: 8 činjenica o srpskoj gardi koje niste znali

6128
0
Srpska garda

Garda je elitna jedinica Vojske Srbije sa dugom istorijom i tradicijom. Ovo je osam činjenica o ovoj elitnoj jedinici koje možda niste znali.

8. Garda je jedinica ranga brigade, koja je neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije. Namenjena je za obezbeđenje vitalnih objekata sistema odbrane i za vojne počasti najvišim stranim, domaćim i vojnim zvaničnicima.

7. Prva gardijska jedinica u Srbiji formirana je na osnovu naredbe knjaza Miloša Obrenovića na Đurđevdan 1830. godine u Požarevcu. Od prve grupe mladića za Knjaževu Gardu, njih sedamdeset trojice, formirana je jedna pešadijska četa, a već prvoga dana svi kadeti bili su upisani i u gardijsku školu zarad osnovnog opismenjavanja. Tako su, pored vojnog egzercira i taktičkih uvežbavanja, prvi gardisti učili čitanje, pisanje i račun.

NEMA “TEŠKO, NEĆU DA ČUJEM TU REČ”: Citati vojvode Živojina Mišića pogađaju pravo u srce!

6. Osam godina kasnije, 12. maja 1838. godine, osnivanje Garde ozakonjeno je donošenjem Ukaza od strane kneza Miloša. Garda je tada prvi put primila zvanično vojno obeležje, i taj datum će od toga dana biti zlatnom srmom izvezen na trobojnoj lenti na vrhu koplja gardijske zastave.

5. Garda je 1883. godine preformirana i preimenovana u Kraljevu Gardu. Od toga vremena, pa sve do današnjih dana komandant Garde je i ađutant šefa države.

4. U Prvom svetskom ratu pripadnici Garde prošli su sve važnije bitke i nedaće srpske vojske i doprineli njenom pobedonosnom jurišu, od Solunskog fronta do slobodne otadžbine.

DA LI STE POTOMCI PLEMIĆA: Proverite da li vašim venama teče plava krv

Ostaće zauvek zapamćeno da su, u zimu 1915. i 1916. godine, prilikom povlačenja prema Grčkoj, srpski gardisti svog ostarelog i obolelog kralja na rukama preneli preko zaleđenih albanskih planina.

3. Tokom Drugog svetskog rata, 1. novembra 1944. godine, od pratećeg bataljona VŠ NOV i POJ formirana je Gardijska brigada Jugoslovenske narodne armije.

2. Sadašnja Garda nastala je preformiranjem Gardijske brigade u Gardu 30. novembra 2006. godine.

1. Jedinice Garde naoružane su svim vrstama pešadijskog naoružanja u rasponu kalibara od 7,62 mm do 12,7 mm.

(VIDEO) KAD ZAGRMI “TAMO DALEKO”: Američki studenti maestralno odsvirali srpsku pesmu

Za realizaciju vojnopolicijskih zadataka jedinica raspolaže specijalnim vozilima policijskim borbenim VPB M-86, vojnoplicijskom i zaštitnom opremom.

Za izvršavanje zadataka vojnih počasti i egzercira Garda upotrebljava počasne gardijske uniforme i poluautomatske puške M59/66 posebno modifikovane za počasnu jedinicu.

PRETHODNA VEST(VIDEO) Tužna priča o najhrabrijem dečaku Republike Srpske: Spomenko Gostić odbio da živi daleko od rata u tuđoj zemlji i poginuo na Ozrenu
NAREDNA VESTNajstarija kuća u Srbiji: Čatmara od blata odoleva već 133 godina, a i dalje oduzima dah