Home Istorija (VIDEO) Tužna priča o najhrabrijem dečaku Republike Srpske: Spomenko Gostić odbio da...

(VIDEO) Tužna priča o najhrabrijem dečaku Republike Srpske: Spomenko Gostić odbio da živi daleko od rata u tuđoj zemlji i poginuo na Ozrenu

6404
0

Spomenko Gostić je bio vojnik i najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Poginuo je 20. marta 1993. godine prilikom napada muslimanskih snaga na planinu Ozren. Za svoje zasluge je odlikovan Medaljom zasluga za narod.

SRPSKI RODOLJUB BEZ KAPI NAŠE KRVI: Borio se i puškom i perom za nas i svaki ručak završavao sa “ŽIVELA VELIKA SRBIJA!

Rođen je 14. avgusta 1978. godine u Doboju, a 14 godina kasnije, kada je izbio rat se pridružio redovima Vojske Republike Srpske. Ubrzo je bio raspoređen na prvu liniju fronta gde se hrabro borio i mnogo puta bio ranjavan. Međutim, samo godinu dana kasnije, prilikom ofanzive muslimanskih snaga na planinu Ozren on je teško ranjen. Ubrzo je podlegao povredama, a sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju u Joviću.

Nakon završetka rata selo Jovići su pripali Federaciji BiH, pa su njegovi bivši saborci zatražili premeštanje posmrtnih ostataka na teritoriju Srpske.

Taj plan još nije ostvaren, ali su u nekim gradovima Republike Srpske pokrenute inicijative za imenovanje ulica po Spomenku Gostiću.

Pre tri godine je na dan njegove smrti, u Doboju, ispred crkve otkriven spomenik ovom mladom heroju.

ELITNA JEDINICA VOJSKE: 8 činjenica o srpskoj gardi koje niste znali

Malo ko zna da je Spomenko odbio ponudu da ode daleko od rata i živi u tuđoj zemlji bezbrižnim životom, sve dok njegova zemlja ne bude doživela mir i slobodu.

Spomenko je imao oca, ali to nije ni znao. On ga se odrekao kada je imao 4 godine, a danas prima penziju na ime poginulog sina.

PRETHODNA VEST(FOTO+VIDEO) Ko je bio Dragutin Matić: Ceo svet ga prepoznaje po slici i imenu Oko sokolovo, a Srbija se sramoti i dopušta da njegova rodna kuća propada
NAREDNA VESTELITNA JEDINICA VOJSKE: 8 činjenica o srpskoj gardi koje niste znali