Home Tradicija I u prošlosti su slavska trpeza i običaji bili na nivou: Evo...

I u prošlosti su slavska trpeza i običaji bili na nivou: Evo šta su Srbi nekada pripremali za slavu

3340
0

U modernom društvu, krsna slava je dobila nove primese i običaje

Tradicija se negde potpuno izgubila, dok se na stolu svakog domaćina i dalje nalaze slavski kolač, žito, vino i slavska sveća. Šta je ostalo isto, a šta se promenilo u hrišćanskom običaju slavlja?

Nekada je tradicija nalagala da domaćin po preuzimanju slave koju nasleđuje od oca pozove željene goste i taj poziv se podrazumeva i za naredne godine. Svaki gost koji dolazi, čestito pozdravi domaćina uz reči “Pomozi Bog, srećna vam slava!“, počasti se žitom i vinom i prekrsti.

Tradicionalno i prema običajima: Ovako se pravilno slavi slava

Svetac je zaštitinik doma i jelo se i pilo u njegovu čast, pokazujući da su dostojni vere i odani hrišćanskim običajima.

U modernom društvu, krsna slava je dobila nove primese i običaje

Domaćica sprema slavski kolač od vode koja je prethodno osveštana u crkvi. Slavska sveća je bila od pravog voska, kandilo i ulje da se očita molitva sveću, zaštitniku doma i porodice.

Svetkovanje kućnog sveca ili slava, trajalo je po 3 dana. Prvog dana su dolazili kumovi, uža rodbina. Drugog dana, za trpezom se nađu prijatelji, a trećeg, komšije se pozivaju na sitne kolače i kafu.

Šta su to domaćice iznosile na slavsku trpezu?

Predejlo nije bilo dominantno na slavskom stolu, ali ništa manje nije činilo siromašniju trpezu. Međutim, jela su se iznosila redom i svako od gostiju je imao izbor.

O slavlju kod Vožda Karađorđa pisali su i Rusi, a onda je usledio obrt i dinastija je promenila slavu

Gibanica, ajvar, turšija i ren činili su celinu uz pečenje, podvarak, proju i pogaču. Ono što se zasebno služilo bili su sitni kolači: vanilice, breskvice, rolati, oblande i slatke pite.

U modernom društvu, krsna slava je dobila nove primese i običaje

Danas je spektar daleko širi i raznobojniji, a tradicija je donekle zadržala svoj primat. Ipak, ono što je činilo slavu nekada tj. slavski sto jesu obroci organskog i prirodnog porekla, danas zbog tempa života, domaćice često pribegavaju kupovnim proizvodima.

(Wikipedia)

PRETHODNA VESTGardijan “opleo” po novogodišnjoj rasveti u Beogradu: Ulepšavanje prestonice prepuno kontroverzi
NAREDNA VESTTemelj crkve od kamenja sa Kosova i Svete Gore, a oltar od cigala porušenih vojnih objekta tokom NATO agresije: Ovo je kasarna od duhovnog blaga i nosi ime velikog junaka koga malo ko zna