Home Vesti Temelj crkve od kamenja sa Kosova i Svete Gore, a oltar od...

Temelj crkve od kamenja sa Kosova i Svete Gore, a oltar od cigala porušenih vojnih objekta tokom NATO agresije: Ovo je kasarna od duhovnog blaga i nosi ime velikog junaka koga malo ko zna

2099
0

Ove detalje svi treba da znaju

U hramu za bogoslužbeni prostor u novosadskoj kasarni „Aleksandar Berić“, u temelje apside ugrađeno je kamenje doneto iz svetinja i manastira širom otadžbine i rasejanja, sa Кosova i Metohije, Svete Gore i drugih krajeva dok je zid oltarskog dela hrama podignut od cigala sa porušenih vojnih objekata tokom agresije NATO iz garnizona Šabac.

Inače, kada je kasarna ponela ime “Aleksandar Berić”, velika većina Novosađana, ali nažalost i svih drugih, nije ni čula za najvećeg junaka Aprilskog rata, poručnika bojnog broda “Drava”. Berić je odbio da brod i celu posadu preda Nemcima.

“Drava se ne predaje neprijatelju” – neprestano je emitovana radio poruka sa monitora nakon što je naređenje o predaji odbijeno.

U neravnopravnoj borbi, dvanaest nemačkih “štuka” i više lovaca, “Drava” je potopljenja, a poginulo je 75 članova posade i ukrcanih lica. Telo poručnika Berića pronađeno je u Belegišu, oko 150 kilometara nizvodno.

PRETHODNA VESTI u prošlosti su slavska trpeza i običaji bili na nivou: Evo šta su Srbi nekada pripremali za slavu
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 21. DECEMBAR 2018. GODINE: Rakovi nemojte iritirati partnera, Device pažljivije slušajte šta govore vaši saradnici umesto da stvari procenjujete samo na osnovu ličnih kriterijuma i merila