Home Istorija Kako je čuvena šajkača dobila ime: Odgovor se krije kod srpskih graničara

Kako je čuvena šajkača dobila ime: Odgovor se krije kod srpskih graničara

3568
0
Šajkača

Šajkače su se masovno nosile među srpskim stanovništvom za vreme Prvog srpskog ustanka

Šajkača je srpska nacionalna, izvorno vojnička kapa, koju nose seljani iz centralne Srbije i danas u svakodnevnom životu. Materijal „šajak“ se pravi od vune te je zgodna za nošenje i leti i zimi jer drži konstantnu temperaturu glave. Zimi, bočne strane šajkače mogu i da se spuste na uši. Zgodno se i savija, te se može nositi i ispod naramenjače ili za opasačem.

Najčešće je sivomaslinaste boje, što asocira na vojsku, ali može biti i drugih boja, plava, ili teget.

Kapa ime nije dobila po materijalu od kojeg je napravljena, šajaka, kao što mnogi misle, već po srpskim graničarima u području Šajkaša. Ime šajkača čuva sećanje na srpske borbene rečne jedinice pripadnike službe Ausrougarske monarhije sa područja Banata u 18. veku. Ovi vojnici su nazivani šajkašima. Delovali su u vodama Dunava, Tise, Save i Moriša na granici sa Otomanskim carstvom. Nosili su kape koje su oblikom vrlo podsećale ba brodove koji su nazivani šajkama.

Ne postoji podatak o tome kako su Srbi iz Šajkaša nazivali svoje kape, ali su one ubrzo preuzete kao deo vojne uniforme 1870. godine.

Šajkače su se masovno nosile među srpskim stanovništvom za vreme Prvog srpskog ustanka, a bile su i nazaobilazan deo srpske vojne uniforme od početka 19, pa sve do kraja 20. veka. Ne treba mešati vojnu i narodnu šajkaču.

Vojna, za razliku od narodne, ima kokardu, koju takođe imaju i paravojne ili četničke šajkače.

Danas šajkaču najčešće možemo videti na glavama starijih muškaraca u ruralnim sredinama.

(Izvor i foto: Wikipedia, Blic, Slavorum)

PRETHODNA VESTDanas je Lazareva subota: Dobro pročitajte šta se radi, a šta ne!
NAREDNA VEST(VIDEO) SRBIJA NAS ZOVE ANĐELI MOJI ČELIČNI: Čuvena beseda komandanta Srete Malinovića pilotima pred borbu sa NATO lovcima