Home Istorija (VIDEO) SRBIJA NAS ZOVE ANĐELI MOJI ČELIČNI: Čuvena beseda komandanta Srete Malinovića...

(VIDEO) SRBIJA NAS ZOVE ANĐELI MOJI ČELIČNI: Čuvena beseda komandanta Srete Malinovića pilotima pred borbu sa NATO lovcima

4278
0

Možda je ovo let u smrt, ali ne običnu, već časnu, sa hiljadu kilometara na čas

Obraćanje komandanta Sreta Malinovića, pilotima 98. jurišnog puka pred borbeno poletanje – Aerodrom Lađevci, 24.03.1999. godine, kada je NATO alijansa započela bombardovanje tadašnje Jugoslavije.

“Sinovi moji dragi, Tigrovi 98. jurišnog puka!
Letesmo do danas hiljade letova iznad naše otadžbine, letesmo i uživasmo u njenoj lepoti iz vazduha. Ali danas, danas vas ne vodim na jedan takav let, danas vas vodim na let sa kojeg se možda nećete vratiti. Možda je ovo let u smrt, ali ne običnu, već časnu, sa hiljadu kilometara na čas. To je privilegija samo nas odabranih.

Pismo majke poginulog heroja na Košarama: Hoće Kosovo i Metohiju, da brišu granicu za koje ste živote dali, ali to sine moj, ne biva!

I danas kao nebrojeno puta u našoj istoriji, ne naređuje naša komanda. Srbija nas zove anđeli moji čelični! Ista ona u kojoj provedosmo naše najlepše dane. Srbija zove! Ispod naših krila ostaće naši gradovi, naša deca, žene, majke i očevi. Ne bacajmo ljagu na naš obraz, neka vas vodi geslo sa naše ratne zastave, zastave 98. Jurišnog puka: OTADžBINA IZNAD SVEGA!

To geslo smo zajednički izabrali, pokažimo da nam je ono i na srcu. Znam dragi moji, da danas nema teže stvari na svetu nego biti pilot ratnog vazduhoplovstva. Ni teže ni ponosnije! Ja vam ne mogu obezbediti stanove, veće plate, bolji život. Obezbediću vam let u večnu slavu, u koju ću vas ja lično povesti!

Pas koji je voleo i čuvao vojsku: Ovo je priča o majoru Listeru i njegovoj slavnoj pogibiji na Košarama

Zato za mnom, krilo uz krilo kao nebrojeno puta do sada. Za čast profesije, za obraz otadžbine. NA AVIONE!!!

(Foto: Yotube)

PRETHODNA VESTKako je čuvena šajkača dobila ime: Odgovor se krije kod srpskih graničara
NAREDNA VESTStarovekovne gozbe: Šta se zaista serviralo i čime se jelo na dvoru Nemanjića