Home Vesti Lekari ukazuju na moguće komplikacije: Mnoge žene priželjkuju porođaj carskim rezom, a...

Lekari ukazuju na moguće komplikacije: Mnoge žene priželjkuju porođaj carskim rezom, a retko koja razmišlja o mogućim posledicama

998
0

Carski rez je mnogim budućim majkama primamljiva opcija za porođaj, čak i onda kada za tako nešto ne postoji nijedan medicinski opravdan razlog

Veruju da je takav način porođaja bezbolan i bolji i za majku i za dete.

Međutim, carski rez je akušerska operacija kojom se plod rađa kroz rez na prednjem trbušnom zidu i materici. Radi se uvek kada porođaj mora da se hitno završi jer ugrožava trudnicu, plod ili oboje, a ne postoje uslovi da se to uradi vaginalnim putem. Dakle, carski rez je hitan, ali može i da se planira.

– Porođaj je jedan od najvažnijih događaja u životu ne samo žena nego i čitave porodice. Zadatak svih nas u porodilištu jeste da porođaj ostane u najlepšem mogućem sećanju i da pomognemo da sve protekne bezbedno i za majku i za novorođenče, naročito danas, kada postoji mogućnost porođaja u epiduralnoj anesteziji, kojom se eliminiše bol – kaže docent dr sc. med. Svetlana Janković, šef Odseka akutne patologije trudnoće Odeljenja porodilišta u GAK „Narodni front“.

Carski rez se ne radi po želji već po potrebi

Medicinski je neopravdano da pacijentkinje same insistiraju na carskom rezu, pogotovo što nisu dovoljno upoznate s mogućim komplikacijama koje sa sobom nosi takva operacija. Između ginekologa i trudnice mora da postoji dobro izgrađen odnos pun poverenja i uzajamnog razumevanja.

Za sve buduće mame: 10 stvari koje treba da znate o porođaju

30% porođaja danas završi se carskim rezom, a pre dve decenije svega 10% žena porađalo se ovako Postoje, međutim, i apsolutne indikacije za porođaj carskim rezom, a to su – nesrazmera između majčine karlice i veličine ploda, centralna prednjačeća posteljica, poprečni položaj ploda, kao i relativne indikacije – produženi porođaj koji ne napreduje i sva stanja koja ugrožavaju majku ili plod.

– Treba znati da se većina carskih rezova radi u regionalnoj anesteziji, tokom koje ste budni, tako da je moguć rani kontakt majke i novorođenčeta – dodaje naša sagovornica.

Moguće komplikacije carskog reza

Opšta anestezija se ređe koristi, ali je nekada neophodna, i tada trudnica nije budna tokom operacije. Ukoliko se radi planirani carski rez, trudnica se najčešće prima dan pre operacije da bi se uradile sve potrebne analize krvi i pregledi kod interniste i anesteziologa.

I još nešto veoma važno – iako je carski rez relativno jednostavna operacija, on, kao i svaka hirurška intervencija, može biti praćen brojnim komplikacijama.

– Oporavak žene nakon carskog reza traje duže. Žena je slabije pokretna, duže ostaje u bolnici i kasnije dolazi u kontakt s detetom. A upravo je taj kontakt od neprocenjivog značaja za dalje uspostavljanje bliske veze između majke i deteta – zaključuje doktorka Janković.

(zena.blic.rs, Pixabay)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 8. MAJ 2019. GODINE: Bikovi nemojte dozvoliti da vam pažnju zaokupljaju neke osobe sa strane, Ovnovi uživajte u stvarima koje vas emotivno ispunjavaju
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 9. MAJ 2019. GODINE: Lavovi budite pažljiviji u komunikaciji sa poslovnim partnerima, Jarčevi potrudite se da obradujete voljenu osobu pažnjom i prigodnim poklonom