Home Vesti Na današnji dan (10. jul): Rodio se Nikola Tesla, jedan od najblistavijih...

Na današnji dan (10. jul): Rodio se Nikola Tesla, jedan od najblistavijih umova sveta, a filozofski razgovori sa Vladikom Nikolajem Velimirovićem se i danas prepričavaju

938
0
Nikola Tesla i Vladika Nikolaj Velimirović su imali filozofske rasprave
Najblistaviji svetski um, Nikola Tesla

U svojoj autobiografiji „Moji izumi“ Tesla je objasnio na koji način vidi slike svojih izuma. U psihologiji, takva pojava se zove „vizuelno razmišljanje“.

Na današnji dan 1856. godine rodjen je Nikola Tesla, jedan od nekolicine najblistavijih umova od kako je sveta i veka.

Rođen je u selu Smiljan u Lici. Otac mu je bio pravoslavni sveštenik, koji je imao bogatu biblioteku za to vreme. Majka je bila domaćica u čijoj kući je bilo mnogo pomagala za svakodnevni život, koje je ona izmislila.

Pratite navike genija: Da li znate kako je Nikola Tesla trenirao mozak?

Nasledivši tu crtu genijalnosti od majke, a od oca interesovanje prema čitanju i istraživanju, Nikola Tesla je, kao bolešljivo dete, završavao školu u rodnom Smiljanu i Gospiću. Dok je bolovao od kolere, kada se borio za život, uspeo je da ubedi oca da ne upisuje studije bogoslovije, već tehničke nauke.

I tako je dospeo do Politehničke škole u Gracu, sa svojih 19 godina. Već tada poseban, imao je donekle problema sa prilagodjavanjem. Spavao je malo, iznurivao se danonoćnim čitanjem, što je dovelo do pogoršanja njegovog zdravlja.

Nakon boravka i rada u Budimpešti, Parizu i Salzburu, 1884. godine je otišao u Njujork sa pismenom preporukom svog dotadašnjeg šefa Čarlsa Bečelora, a za Edisona. U preporuci je pisalo: „Ja poznajem dva velika čoveka, a vi ste jedan od njih. Drugi je ovaj mladi čovek.“

Teslini pronalasci i danas zadivljuju
Teslin transformator

U svojoj autobiografiji „Moji izumi“ Tesla je objasnio na koji način vidi slike svojih izuma. U psihologiji, takva pojava se zove „vizuelno razmišljanje“.

Njegovi pronalasci i danas osvtavljaju bez daha i nerazumljivi su običnim ljudima. Njegova genijalnost je bila veličanstvena ali i njegova osobenost je ostala zapamćena. Uvej je jeo sam, u sebi računajući zapreminu jela, pribora na stolu. Voleo je golubove i svaki dan ih je u isto vreme hranio u parku. Nije se ženio, jer je smatrao da pronalazač i naučnik treba svu svoju energiju da usmere ka svom radu. Bio je opsednut brojem tri i brojevima deljivim sa tri. Prao je ruke tri puta.

Susretao je mnogo poznatih ličnosti, sa kojima se i dopisivao, i redovno imao kontakte. Anegdota kaže da je voleo filozofske razgovore sa Vladikom Nikolajem Velimirovićem. Jedan drugog su zvali „imenjaće“ i susretali se kad god je to bilo moguće. Nikola je bio „stručnjak za nauku“, a Nikolaj „stručnjak za Boga“.

Vladika Nikolaj Velimirović: Ovo su 3 najveće vrednosti srpskog naroda!

Kada je 1928. godine Vladika Nikolaj Velimirović bio u Americi, posetio i svog prijatelja Nikolu u njegovoj radionici. Upravo u tome trenutku je Tesla izvodio eksperimente sa strujom, uz veliku buku. Prema nekim zapisima, Vladika Nikolaj je iskoristio priliku da ga pita, da li će ta Teslina nauka otkriti način da se sila struje vidi golim okom. Nikola je naravno rekao ne, na šta je Vladika Nikolaj Velimirović pitao: „Pa zašto onda tražiš Boga da vidiš? Sila postoji i kada je ne vidiš!“

PRETHODNA VESTKorov a leči: Patrijarhu Pavlu je to bila omiljena hrana, a piće sok od paradajza
NAREDNA VEST(VIDEO) Da li znate za tajnu parole “Bolje rat nego pakt”: Evo ko je pomogao Srbima da izvrše puč u Beogradu