Home Istorija Pratite navike genija: Da li znate kako je Nikola Tesla trenirao mozak?

Pratite navike genija: Da li znate kako je Nikola Tesla trenirao mozak?

2664
0

Genije Tesla je imao i neke čudne navike…

Postoje li “trikovi” kojima se veliki inovator trudio povećati svoju produktivnost i možemo li i mi da ih primenimo kako bismo postali uspešniji?

Nikola Tesla je je najpoznatiji zbog doprinosa u osmišljavanju električnog sustava naizmenične struje, ali je pored toga njegovo ime oko 300 patenata najraznovrsnijih izuma. Tokom života, Tesla je konstantno radio na projektima i često ih realizovao do kraja. Poslednjih godina ovaj genijalac je postao jedan od miljenika interneta.

Kako je Nikola Tesla trenirao mozak?

Stranica lifehacker.com sastavila je popis navika kojima je Tesla uspeo da bude neprikosnoveni inovator. Stranica navodi da je Tesla imao i čudne navike poput spavanja od samo dva sata. Ipak, ono što je ostvario ne bi bilo moguće bez striktnog seta pravila za povećanje produktivnosti.

Sportisti, oskarovci, pulicerovci: Ovo su 10 NAJPOZNATIJIH SRBA na svetu!

1. Dobro razmislite pre nego što nešto učinite

Nikola Tesla je često govorio kako može zamisliti mašine i retko je pravio nacrte pre početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizualnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrisati na konačan proizvod. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustitte i poradite na problemu u svojoj glavi. U svojoj autobiografiji Tesla ovako opisuje proces:

– Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju, ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, radim popravke i upravljam strojem u svojoj glavi. Za mene je potpuno nebitno da li testiram turbinu u glavi ili u radionici.

Veliki naučnik nije rođen s ovim veštinama, već je radio određene vežbe kao dete kako bi unapredio rad mozga.

2. Idite u šetnju

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja, a iako su njegove šetnje postale deo opsesivno kompulsivnog ponašanja, on je nekoliko “eureka” trenutaka imao upravo tokom njih. Jedna od njih donela mu je ideju o naizmeničnoj struji: Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od živčanog sloma, a dok je s prijateljem šetao parkom recitujući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmeničnoj struji.

Vampir, kameno selo, prašuma, piramida: 22 zanimljive činjenice koje niste znali o Srbiji

Kako je Nikola Tesla trenirao mozak?

3. Radite na problemima sami

Poput mnogih inovatora i kreativnih likova, i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tokom stvaranja i razmišljanja. Ovo je jedan od njegovih čuvenih citata:

– Um je oštriji ii koncentrisaniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodna bilo kakav veliki laboratorija. Originalnost pristiže iz osame oslobođene uticaja koji nam štete kreativnom umu. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju – tvrdio je Tesla.

(espreso.rs, youtube/printscreen, Pixabay)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 2. NOVEMBAR 2018. GODINE: Bikovi nemojte dozvoliti da vas lako zavedu nečiji komplimenti i maniri, Rakovi ne možete da udovoljite voljenoj osobi i da ostvarite sve svoje namere
NAREDNA VESTSkandal zbog fotografija polugolih devojaka: U Čačku proveraju šta to rade direktori na Tviteru