Home Istorija Na današnji dan (11. jul): Rodio se kralj Petar I Karađorđević, liberalni...

Na današnji dan (11. jul): Rodio se kralj Petar I Karađorđević, liberalni vladar koji je živeo od svoje plate

3008
0
Rođen 11. jula 1844. u Beogradu
Liberalni vladar, kralj Petar I Karađorđević

Običan narod ga je voleo. Čika Pera, kako su ga iz milja zvali, bio je omiljen i zbog svog neposrednog ponašanja. Inače je živeo od svoje plate, koju je dobijao od vlade koju je oformio.

Na današnji dan, 11. jula 1844. u Beogradu, rodjen je Petar I Karađorđević.

Bio je kralj Srbije od 1903. do 1918. i kralj Srba, Hrvata i Slovenaca od 1918. do 1921. godine.

Nakon školovanja u Beogradu, zatim i u Švajcarskoj, Petar se 1861. godine upisuje u čuvenu francusku Vojnu akademiju San-Sir. Osim što je usavršavao svoje vojno i političko obrazovanje, u Parizu se bavio i slikarstvom i fotografijom.

(VIDEO) Ovo su prvi kadrovi filma Kralj Petar Prvi: Tajkuni nisu želeli da pomognu, pare se skupljale s koca i konopca, a odmah se vidi da će biti hit

Iako je francuski govorio mnogo tečnije nego srpski, Petar I Karađorđević je 1868. godine u Beču štampao svoj prevod knjige „O slobodu“ engleskog filozofa i političara Džona Stjuarta Mila. Predgovor koji je napisao je predstavljao suštinu njegovog političkog programa. Između ostalog je napisao:

Na zapadu je nekako ušlo u običaj, da se i naš narod, i drugi srodni nam narodi, koji su s nama zajedno, jedne i hude sudbine, smatra kao narod, koji još nije toliko napredovao u obrazovanosti, da je sazreo, da se može koristiti blagodetima slobode.

Stranci, koji su imali prilike i potreudili se da savesno prouše našu prošlost, glavne i značajne crte, našeg narodnog karaktera, uverili su se sasvim u protivno.

I doista, valja samo nepristrasno proučiti, knjigu prošlosti našeg naroda, valja pažljivo ispitati, kretanje duha narodnog, u vremenu njegove samostalnosti, kada je imao prilike razviti i pokazati snagu svoju – pa da savesni sudija, ne može a da ne spozna, da naš narod ima sve sulove, koji uslovljavaju snagu, za napredak jednog naroda, u saradnji sa osalim obrazovanim narodima.“

Kralj Petar I Karađorđević je zapaćen po tome što je izgradio modernu i jaku državu na Balkanu, kao i po svom zalaganju za ustavno uređenje države i liberalnoj politici.

Običan narod ga je voleo. Čika Pera, kako su ga iz milja zvali, bio je omiljen i zbog svog neposrednog ponašanja. Inače je živeo od svoje plate, koju je dobijao od vlade koju je oformio. Anegdota kaže da ga je, kada je jednom tražio kredit zarad izgradnje zadužbine Karađorđevića na Oplencu, njegov sopstveni ministar finansija odbio.

Svadba koja je podelila Srbiju i Crnu Goru: Zorka i Petar Karađorđević kao najkontroverzniji par u Evropi

Srpski je govorio sa izuzetnim francuskim naglaskom. Posebno se taj naglasak isticao u raspravama, a kada bi mu zafalila reč, prelazio je na francuski. Po dolasku na vlast, tražio je da svako ko traži kod njega prijem unapred dostavi pitanja. Odgovore je  spremao na karticama, ali se dešavalo da kartice pomeša. Tako su ministri dobijali potpuno pogrešne odgovore, što je najčešće izazivalo smeh. Ipak, bivalo je i neprijatnih situacija.

Kralj Petar I Karađorđević je preminuo 21. avgusta 1921. godine. Sahranjen je u svojoj zadužbini na Oplencu.

PRETHODNA VEST(VIDEO) Bek, odličan vezni igrač, a može da igra i u navali: Kako je legendarni Čkalja predvideo propast srpskog fudbala
NAREDNA VESTDa li znate šta je lilanje: Običaj uoči Petrovdana koji posebno deca vole