Home Tradicija Najopasniji srpski običaj: Da li znate zašto se puca u jabuku na...

Najopasniji srpski običaj: Da li znate zašto se puca u jabuku na srpskim svadbama?

2684
0
Svadbe između Srba i Albanki sve su učestalije, jedni taj trend osuđuju, drugi podržavaju

Kako etnolozi kažu, suština ovog davnog običaja potpuno je drugačija i nema nikakve veze u nadmetanju ko bolje nišani

Zašto se puca na srpskim svadbama, kada se više puta pokazalo da je taj davni običaj opasan po život svatova, pitaju se mnogi.
Jedan od nanebezbednijih običaja koji i dan-danas živi u našem društvu je skidanje jabuke sa kapije prilikom dolaska mladoženje po mladu.

Sirene na ulicama, gaženje, miraz, prodavanje mlade: Stari srpski običaji na svadbama poštuju se i danas, a za svaki od njih postoji jak razlog i velika simbolika!

Svi znamo za ovaj davni običaj, a slobodno se može reći da je muškarcima jedan od omiljenih, ali malo ljudi zna odakle on zapravo potiče i koja mu je bila prvobitna namena.
Kako etnolozi kažu, suština ovog davnog običaja potpuno je drugačija i nema nikakve veze u nadmetanju ko bolje nišani.Svadba

Cilj ovog običaja zapravo je pravljenje buke, jer se verovalo da to otklanja demone.
Tako se nekada prangijalo, zviždalo, glasno pevalo i galamilo, a sve je to bilo u istoj službi rasterivanja demona, objavio je Glas zapadne Srbije.

Ovaj običaj, iako mnogima omiljen, nije se zadržao u svim krajevima Srbije.

Srpski svadbeni običaji: 7 stvari koje mlada mora da uradi kako bi brak bio srećan i dugovečan

U Čačku, na primer, rafalna pucnjava nije običaj. Iz puške na svadbi pucalo se samo u jabuku i kad se jabuka skine, a to je radio samo lovac sa dozvolom, puška se polaže na prag i mlada prelazi preko nje i to je to.

Međutim, Užičani ovaj običaj vide malo drugačije. Ovih dana čitamo u novinama da je jedan svat bio pogođen u nogu prilikom pucanja u jabuku na jednoj svadbi.
Iako je i pucanje u vazduh na veseljima zabranjeno, srpski domaćini ovog se običaja ne odriču.

(Izvor: Espreso.rs, Pixabay)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 5. OKTOBAR 2018. GODINE: Ovnovi ne dopada vam se nečije laskanje ili usiljeno ponašanje, Strelčevi nedostaje vam suzdržanost ili emotivna diskrecija u bliskim kontaktima
NAREDNA VESTGest koji vraća veru u ljude: Lekar iz Kliničkog centra u Nišu godinama je radio nešto što je sada oduševilo Srbiju!