Home Vesti Ne popuštajte deci: Ljubav i sreća nisu dovoljni faktori za vaspitavanje, potrebno...

Ne popuštajte deci: Ljubav i sreća nisu dovoljni faktori za vaspitavanje, potrebno im je nešto važnije od toga

SHARE
Kako bi pomogli roditeljima da vaspitavaju decu, ruski psiholozi savetuju roditelje da upotrebljavaju metode ruskog plemstva

Česta je polemika o načinima vaspitanja dece i njihovom ponašanju

Način na koji roditelji odgajaju decu je direktno povezan sa izgradnjom psihičkih struktura i tipa ličnosti te dece, jer je psihoanaliza pokazala da oni koji odrastaju bez dovoljno ljubavi i pažnje postaju neurotične ličnosti.

Ako je dokazano da najčešći rezultat nesrećnog detinjstva bez ljubavi jeste nesrećna, neurotična odrasla osoba, zar to ne znači da će rezultat srećnog detinjstva biti zadovoljna i srećna odrasla osoba?

(VIDEO) Sećate se dečaka koji je sam brinuo o imanju i bolesnom ocu: Milija Jelić sada ima 23 godine, a nedavno se i oženio

Zar nije pokazivanje ljubavi i dovoljno pažnje preduslov da će se neko kao ličnost formirati onako kako treba? Polazeći od takvih pretpostavki za koje shvatamo da su pogrešne, pokazivanje ljubavi je stavljeno u centar vaspitanja po principu “ideologije srećnog deteta”, otkriva psihoterapeut doktor Zoran Milivojević.

Česta je polemika o načinima vaspitanja dece i njihovom ponašanju

Prateći savete o savremenom odgajanju dece, a sve u cilju očuvanja i unapređenja dečijeg mentalnog zdravlja, roditeljima je postalo najvažnije kako se njihovo dete oseća. Da bi roditelj mislio da je dobar roditelj, njegovo dete mora stalno da se oseća voljeno i bude srećno. Zato su roditelji počeli da se trude da decu uvere da su voljena, omogućujući im samo pozitivne doživljaje i iskustva.

Posle nekoliko decenija takve prakse, počeli su da uviđaju da nije nužno da će takva praksa dati srećnu odraslu osobu. Taj srenario “srećno dete – nesrećna odrasla osoba”nije samo moguća već je veoma moguća opcija. Prava sreća je jedno, ali nazovimo to u ovom slučaju razmaženo dete i prezaštićeno dete, su nove patologije koje su rezultat novog pristupa.

Ova zaboravljena imena imaju moćno značenje: Neka vam se deca zovu po južnoslovenskim boginjama

Prvo što se dešava jeste da dete odrasta u patološkog narcisa, a drugo u pasivno – zavisnu ličnost. Razmažena deca uprkos visokoj inteligenciji izrastaju u asocijalna ličnosti koje ne žele da odrastu, sebične su i narcisoidne, a pored toga slabo kontrolišu svoje impulse, sklone su nasilju, nemaju radne navike i često su neuspešni. Zbog toga dugo ostaju u simbiotskoj vezi sa roditeljima i kada zađu u četvrtu i petu deceniju života.

Prezaštićena deca su veoma pasivna jer misle da su nesposobna, plaše se sveta oko sebe kojeg doživljavaju kao opasno mesto, zbog čega su u simbiotskoj vezi sa roditeljima i partnerima.

Česta je polemika o načinima vaspitanja dece i njihovom ponašanju

Ljubav ne može da pokvari dete, ona je potrebna. Kvari ga ono čega nema u ovom pristupu, a to je disciplinovanje. U želji da stalno usrećuju svoju decu, roditelji su počeli da izbegavaju da sa njima ulaze u konflikte i postali su popustljivi.

Naučili smo da su deci potrebni i ljubav i disciplinovanje, a na osnovu toga što zna da je voljeno dete izgrađuje pozitivnu sliku o sebi i shvata da je važno ljudsko biće. Disciplinovanje je ono što omogućava socijalizaciju i razvijanje različitih radnih navika, poštovanje granica i zabrana.

Narodna verovanja i običaji: Deca rođena u zimsko doba treba da nose ova imena

Disciplinovanje podrazumeva konflikt detetove želje i roditeljove volje. To je u stvari neizbežni konflikt biologije i sociologije. Kako je cilj roditelja da socijalizuje dete, on je taj koji u ovom konfliktu treba da prevlada. Popustljivi odgoj je pokazao koliko je poguban po razvoj detetove ličnosti i njegove dalje sudbine.

Roditelje treba podsetiti da je glavni zadatak da decu pripremimo za samostalni život u ljudskom društvu, pa da ona sama nađu svoju sreću, umesto da ih roditelji stalno usrećuju. Ako su roditelji stalno odgovorni za njihovu sreću, onda deca ne žele da odrastu i prihvate odgovornost.

(mislipozitivno.com, Pixabay)