Home Običaji NEMA IZGOVORA: 5 stvari koje pravi hrišćani svakodnevno rade

NEMA IZGOVORA: 5 stvari koje pravi hrišćani svakodnevno rade

2476
0

Biti pravi vernik u modernom vremenu nije nimalo lak zadatak između ostalog i zbog toga što je vrlo lako “pomešati” istinska crkvena pravila vere i običaje koji se često razlikuju “od sela do sela”.

Ovo je pet pravila koje bi svako ko želi da bude pravoslavni vernik morao da praktikuje.

1. Učešće u svetim tajnama

  • Pre svega se odnosi na redovno učešće u svetoj tajni Ispovesti i Pričešća. Učestalost pričešća i pravila pripreme za pričešće je neophodno dogovoriti sa duhovnikom.

(VIDEO) SRBI MU OVO NEĆE OPROSTITI: Čuveni američki glumac udario na našu zemlju

2. Post

  • Sreda i petak – posni dani tokom cele godine (osim trapavih sedmica) u sećanje na to što je u sredu Juda predao Hrista, a u petak su Spasitelja razapeli.
  • Poštovanje četiri višednevnih postova (Božićnog, Velikog, Petrovog i Uspenskog)

Pravoslavna crkva

3. Molitva

  • Čitenje jutarnjeg i večernjeg pravila (tekstovi tih molitvi postoje u pravoslavnom molitveniku)
  • Isusova molitva – preporučuje se što češće ponavljati u toku dana: “Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me grešnog”, ili kraću varijantu: “Gospode, pomiluj”.
  • Molitva pred početak i na kraju svakog blagog posla, molitva pre jela i posle jela.

NERASKIDIVE VEZE SRBA I RUSA: Čukundeda Putinovog saradnika je sahranjen u Vojvodini

4. Posećivanje crkvenih službi

  • Najvažnije nedeljne službe – Svenoćno bdenije subotom uveče i Liturgija nedeljom ujutro. Prisustvo službama nam je zapovedio je Sam Bog! Takođe se preporučuje posećivanje bogosluženja u dane crkvenih praznika. Radnim danima po mogućnosti.

5. Duhovna literatura

  • Preporučuje se svakodnevno čitanje Biblije (po jedna glava Jevanđelja, Aposlola, Psaltira i druge knjige Sveštenog Pisanja), a takođe svetotačke radove i pravoslavne knjige savremenih autora.

(Izvor: Opanak.net, Foto: Pixabay)

PRETHODNA VESTOVO JE POREDAK NAJJAČIH VOJNIH SILA NA SVETU: Srbija bi trebalo da se zabrine, a šta tek reći za Crnu Goru
NAREDNA VESTNestvarna priča iz pakla Košara: Kako je vodnik Jaguar poveo 12 srpskih vojnika i naterao u beg 300 OVK specijalaca