Home Istorija NERASKIDIVE VEZE SRBA I RUSA: Čukundeda Putinovog saradnika je sahranjen u Vojvodini

NERASKIDIVE VEZE SRBA I RUSA: Čukundeda Putinovog saradnika je sahranjen u Vojvodini

3185
0
Vladimir Putin i Dmitri Rogozin

Oni koji prate savremenu Rusiju verovatno znaju ko je Dmitri Rogozin, za one koji ne znaju reč je zameniku ruskog premijera i jednom od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina. Ono što se, pak, malo zna, je da je Rogozinov čukundeda sahranjen u Srbiji, i to verovatno na teritoriji Vojvodine.

Rogozinov čukundeda je u Srbiju došao zajedno sa ruskim emigrantima posle Oktobarske revolucije, koja je dovela boljševike na vlast.

Masovna emigracija

U Rusiji je vođen surov građanski rat, tokom kojeg je u dramatičnim preobražajima streljana carska porodica. To je označilo i početak masovne emigracije tokom koje je otišlo oko dva miliona ljudi. Bila je to najmasovnija politička emigracija u svetu između dva svetska rata.

Ko se boji zime još: Putin na minus 6 stepeni zaronio u ledeno jezero (VIDEO)

Izbeglice su se rasejale po gotovo svim državama Evrope, oko 200.000 njih dospelo je na Balkan, a oko 44.000 njih našlo je utočište u Jugoslaviji.

Među izbeglim ljudima bilo je pripadnika različitih društvenih grupa, mnogo istaknutih ljudi iz kulture, nauke, politike.

U MENI TEČE SRPSKA KRV! Prelepa Putinova tužiteljka otkrila da su joj preci Srbi

U Srbiji je tada, osim generala Petara Vrangela, koji se nastanio u Sremskim Karlovcima, došao i predsednik Držvne Dume Mihail Rodžianko, čuveni arhitekta Nikolaj Krasnov, predstavnici Ruske pravoslavne crkve, i mnogi drugi ruski naučnici, umetnici, lekari.

Potomci znamenitih Rusa

U našoj zemlji su živeli i potomci i rođaci Suvorova, Puškina, Ljermontova, Tolstoja, Bulgakova…

(VIDEO) SRBI SU ČUDESAN I PONOSAN NAROD: Amerikanac razbija predrasude o našim ljudima i našoj zemlji

– Negde ovde u Srbiji je sahranjen moj čukundeda i želeo bih da nađem njegove korene. Nažalost, ima mnogo napuštenih grobova ruskih oficira. Moj čukundeda je bio jedan od komandanata Bele garde na jugu Rusije i 1920. godine je sa ostatkom ruske Bele garde otišao u emigraciju, došao je brodovima zajedno sa Vrangelom. Vrangel je sahranjen u Beogradu i danas je moja supruga bila tamo, u tom malom hramu… Ovde je sahranjen i moj čukundeda Nikolaj Antonovič, ja bih želeo da nađem njegove korene – rekao je svojevremeno Rogozin.

(Izvor: RTS, Foto: Youtube)

PRETHODNA VEST(VIDEO) SRBI SU ČUDESAN I PONOSAN NAROD: Amerikanac razbija predrasude o našim ljudima i našoj zemlji
NAREDNA VEST(VIDEO) SRBI MU OVO NEĆE OPROSTITI: Čuveni američki glumac udario na našu zemlju