Home Vesti Nemili događaj nas je naveo da se setimo: Zvona Notr Dama jednom...

Nemili događaj nas je naveo da se setimo: Zvona Notr Dama jednom su zvonila zbog Srbije i to zbog ovog događaja

1592
0

Jednom su zvona Notr Dama zvonila u čast srpske pobede

Vest da je dobrim delom izgorela slavna katedrala Notr Dam u Parizu mnoge je navela da se sete i jednog, istina, manje poznatog događaja koja povezuje Srbiju sa istorijom ovog zdanja.

O ishodu Kosovskog boja i danas, vekovima nakon, “lome se koplja”. Ironično, dok su upravo iz naše istoriografije potekle priče o porazu, danas je više istoričara koji zastupaju stav da je ishod bio, ako ne srpska pobeda, onda bar nerešen.

Možda najjači argument u prilog tvrdnji da je na Kosovu polju trijumfovala vojska kneza Lazara iznose savremenici tog doba. Naime, svi do sada poznati izvori iz godine Kosovskog boja ili otvoreno slave hrišćansku pobedu ili su neodređeni. O turskoj pobedi ne govori niko!

Legendarni fudbaler Zvezde raspalio po Francuzima: Gori Notr Dam u Parizu… Kačili ste zastavu tzv. Kosova na toj katedrali, a Bog je veliki i sve vidi

Bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić je i nekoliko nedelja posle boja javljao prijateljima o pobedi hrišćana i primao čestitke. Ni u dobro obaveštenim Mlecima do kraja jula još se nije znao pravi obračun borbe.

Sačuvana je i jedna beleška, koja govori, da su vest o turskom porazu dobili i u dalekom Parizu!

Naime, onovremeni trgovci vest o hrišćanskoj pobedi proneli su širom Evrope, pa i do Francuske. Po njihovim kazivanjima, na pariskoj katedrali Notr Dam tom prilikom zvonila su zvona u čast srpske pobede nad moćnijim osvajačima.

(dnevno.rs, Pixabay)

PRETHODNA VESTMorbidni biznis cveta u Srbiji: Prodaju grobove očeva i dedova za “debelu” lovu
NAREDNA VEST(VIDEO) Gaf za gafom: Ovo su sve greške u “Slagalici” koje čuvenoj Milki Canić ne bi promakle