Home Vesti Čuveni srpski orden prodat na aukciji za 240.000 dolara: Miloš Veliki završio...

Čuveni srpski orden prodat na aukciji za 240.000 dolara: Miloš Veliki završio u nepoznatim rukama

2908
0
Dostigao neverovatnu cenu od 240.000 dolara: Orden Miloša Velikog

U njemu je ugrađeno stotinak dijamanata, dva safira, isto toliko smaragda i jedan rubin, a težak je 36,6 grama

Na popularnom kanadskom online sajtu za prodaju medalja, emedals.com, minule godine se na prodaju pojavilo vredno srpsko odličje – orden Miloša Velikoga. I dok su kod nas većali šta da urade povodom toga i kako da čuvenu medalju vrate kući, nepoznat zaljubljenik u stara znamenja je bio brži i na aukciji je kupio za neverovatnih 240.000 dolara.

Pred njom su i generali stajali mirno: Preživela devet ranjavanja, odlikovana sa najvećim ordenima, poštovana u Evropi, a u Srbiji zaboravljena

Orden je pripadao kralju Aleksandru Obrenoviću i namenski je rađen za njega. Napravljen je u čuvenoj austrijskoj radionici Karla Flajšhakera. Inače je 11. decembra 1898. godine ustanovljen od kralja Aleksandra I Obrenovića na spomen 40 godina od Svetoandrejske skupštine, a u čast kneza Miloša Obrenovića, vođe Drugog srpskog ustanka.

Orden Miloša Velikog

U njemu je ugrađeno stotinak dijamanata, dva safira, isto toliko smaragda i jedan rubin, a težak je 36,6 grama. Zvezda sa krunom, orlom i inicijalom “M” je srebrna. Na njoj su 72 dijamanta i teška je 71,2 grama. Vlasnik ovog seta do skora je bio Kanađanin Beri Turk, poreklom iz Hrvatske.

Nemac po rođenju, a Srbin po opredeljenju: Kako je Đorđe Vajfert doveo masone u Beograd umesto u Beč, Berlin ili Mihen

– Zvezdu sa Ordena Miloša Velikog prvi put sam držao u rukama prošle godine na sajmu ordenja u Nemačkoj. Do tada nisam znao da postoji takav orden u zlatu i srebru sa dijamantima, ali mi je Tomislav Muhić u kratkom razgovoru to povrdi. Više nisam sumnjao da je zvezda original, pa sam je kupio. Kasnije sam došao i do ordenskog znaka koji ide uz zvezdu koji tadašnji vlasnik nije bio spreman da proda – rekao je jednom prilikom Beri Turk za Novosti.

Znamenje za kojim kolekcionari već decenijama bezuspešno tragaju nema na tržištu. To je čuveni lanac sa Ordenom kneza Lazara. Prvo je pripadao Obrenovićima, da bi ga 1903. nasledio kralj Petar Prvi Karađorđević, kada je preuzeo vlast. Tom odlikovanju, proglašenom najvišim ordenom – insignijom dinastije Karađorđević, posle Drugog svetskog rata izgubio se trag.

PRETHODNA VESTRadna akcija: Obezbedila je krov nad glavom mnogim porodicama širom Srbije, a malo ko zna kako zapravo živi naša poznata voditeljka
NAREDNA VESTOrdenje za Gujona i Ricudisa: Srbija se odužila Francuzu i Grku za ljubav prema našem stradalnom narodu