Home Recepti Ovako se pravilno kuva domaća kafa: Probajte na stari način – bolju...

Ovako se pravilno kuva domaća kafa: Probajte na stari način – bolju sigurno niste pili

3090
0

Saznajte i koje su najčešće greške kojima bukvalno ubijamo originalni ukus kafe

Ima nešto posebno u domaćoj kafi! Danas kada se u kafićima nalazi sve ređe i uglavnom je pijemo kod kuće, da ne bi potpuno pala u zaborav, podsećamo vas kako se pravilno kuva kraljica svih kafa!

Ima nešto posebno u turskoj kafi

Prvo i osnovno, za dobru domaću kafu potrebna je kvalitetna mešavina, i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz preke potrebe!

Drugo, malo ko zna da za domaću kafu na početku voda ne treba da proključa! U džezvi se voda zagreva do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle.

“Dimitrijo, sine Mitre” je pesma koju mnogi naručuju u kafani, a niko ne zna kakva strašna sudbina stoji iza nje

Deo vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).

Promešajte da nema grudvica,pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.

Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!

Osnovne greške kod pripreme kafe:

Ima nešto posebno u turskoj kafi

– Previše mešanja ubija ukus;

– Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava penu i menja ukus kafe;

– Mešanje nakon što je kafa zakuvana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;

– Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, pre dodavanja i zakuvavanja kafe.

Probajte i sami ćete se uveriti koliko je ukus drugačiji – bolji!

(Pixabay)

PRETHODNA VESTSrećni dani (11. februar – 18. februar) 2019. godine: Vage izbegavajte zonu visokog rizika u sredu i četvrtak, Jarčevi možete da računate na pozitivne uticaje ili na kombinaciju neparnih brojeva
NAREDNA VESTEjdus i Tatić jednom su u avionu sreli Patrijarha Pavla: Reakcija sve trojice pokazuje kakve su legende bili