Home Vesti Ovo je najveća zgrada u Srbiji: Dugačka je skoro kilometar, ima četiri...

Ovo je najveća zgrada u Srbiji: Dugačka je skoro kilometar, ima četiri adrese i 795 stanova!

2225
0

Popularne Televizorke su dobile naziv po prozorima koji podsećaju na stare televizore prikačene na fasadu

U najvećoj zgradi u Srbiji živi oko 3.500 ljudi, a u nju bi moglo da se smesti stanovništvo Crne Trave i Trgovišta zajedno, ali i veliki deo žitelja Golupca, Iriga, Čoke, Nove Crnje, Kosjerića, Osečine, Babušnice ili Bojnika.

Lamele poređane kao devet domina čine tu zgradu jedinstvenom po veličini, ali i po činjenici da ima 62 ulaza na četiri različite adrese – raspoređene između Bulevara Mihajla Pupina i Zorana Đinđića, te ulica Milentija Popovića i Antifašističke borbe, objašnjava glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Beograd je kroz istoriju imao 77 gradonačelnika, a jedan se “proslavio” ubedljivo najkraćim mandatom ikada

Prema njegovim rečima, ta zgrada, dugačka skoro kilometar, ima 795 stanova.

Izgrađena je, kako dodaje, pod uticajem trenda koji je pokrenuo jedan od najvećih svetskih arhitekata 20. veka – Le Korbijzje, a u istoriji arhitekture nazvanim „brutalizam“.

„U Marseju je početkom 1952. godine počela izgradnja zgrade za oko 1.600 ljudi. Le Korbizje joj je dao ime ‘mašina za ljude’. Bila je ideja da stanari sve potrebe zadovolje u zgradi – da imaju mesto za nabavku, rekreaciju, vrtić, na krovu je bila trim staza“, rekao je Stojčić za Tanjug i dodao da se kasnije trend proširio i na Beograd.

Prema rečima Stojčića, najsličniji tom objektu u Marseju mogle bi biti „Televizorke“ u Bloku 28 od kojih je jedna pored auto-puta, a druga do ulice Milutina Milankovića.

Naziv su, kaže, dobile po prozorima koje podsećaju na stare televizore prikačene na fasadu.

„Ti prozori, koji izgledaju malo, su i te kako veliki“, dodao je urbanista i dodao da su Televizorke projektovane poput onih u Marseju za veliki broj ljudi, ali se taj trend pokazao kao manje održiv i od njega se odustalo 80-ih godina.

„Teško ih je održavati, a danas imamo i problem – nema dovoljno parking mesta, jer tada nisu važili parametri kao i danas – jedno parking mesto po stanu“, rekao je on.

Najbolji gradonačelnik u istoriji Beograda: Živeo u prizemnoj kući, nije imao sekretaricu, službeni auto, šofera, a izgradio je pola današnje prestonice!

I sadašnji i bivši stanari najveće zgrade u Srbiji vole da se prisete vremena kada je ona bila tek useljena, kada se po krovu moglo trčati, a čega više nema zbog naknadne neplanske izgradnje na poslednjem nivou.

Mnogi se sećaju i da je supruga Josipa Broza Tita – Jovanka otvorila školu u koju su išla deca iz te zgrade, a koja se danas zove „Jovan Dučić“.

Zgrada u Bloku 21, u neposrednoj blizini „Šest kaplara“, „Hajata“ i Centra „Sava“ je zajedno sa „Mamuticom“, izgrađenom u Zagrebu 1974. godine, a u kojoj u 1.169 stanova živi oko 5.000 ljudi, jedna od najvećih u regionu.

(Izvor: Nacionalna geografija/Tanjug, foto: Pixabay)

PRETHODNA VESTHrvat poginuo na Košarama kao najveći Srbin: Poslednje reči kapetana Krunoslava Ivankovića posle snajperskog metka tera suze na oči
NAREDNA VESTKako se pravilno ponaša u CRKVI: Ovo svako mora da ZNA ako ne želi da se OBRUKA!