Home Istorija Ovu potresnu priču svaki Srbin treba da zna: Zašto je majka jednog...

Ovu potresnu priču svaki Srbin treba da zna: Zašto je majka jednog srpskog vojnika zavetovala kralja Petra sa par vunenih čarapa

3802
0
Ovu potresnu priču svaki Srbin treba da zna: Zašto je majka jednog srpskog vojnika zavetovala kralja Petra sa par vunenih čarapa
Ovu potresnu priču svaki Srbin treba da zna: Zašto je majka jednog srpskog vojnika zavetovala kralja Petra sa par vunenih čarapa

Među običnim stanovništvom koje je bežalo od neprijateljske vojske bila je i Makrena Spasojević

U leto 1914. godine moćna Austrougarska monarhija napala je Srbiju. Posle očajničke i herojske borbe mnogo manje i slabije opremljene srpske vojske, izbora više nije bilo – jedini put za spas Srbije vodio je preko vrleti nepristupačne i negostoljubive Albanije.

Za vreme povlačenja sa komandom se ka moru kretao i veliki broj stanovništva, kao i cela srpska Vlada i ostareli kralj Petar Karađorđevićem.

(VIDEO) Ovo su prvi kadrovi filma Kralj Petar Prvi: Tajkuni nisu želeli da pomognu, pare se skupljale s koca i konopca, a odmah se vidi da će biti hit

Među običnim stanovništvom koje je bežalo od neprijateljske vojske bila je i Makrena Spasojević. Krenula je iz sela Slovac kod Lajkovca da traži Marinka, sina jedinca koji je kao dobrovoljac otišao zajedno sa vojskom.

Posle više nedelja bezuspešne potrage nije imala snage da nastavi. Beskrajna kolona izbeglica i umorne vojske tada je već odavno prešla Kosovo i počela da ulazi u Albaniju. Upravo tu, u snegom okovanoj Albaniji, Makrena je srela kralja Petra.

Zvali su ga “narodni kralj i “čika Pera”

Kada je starica shvatila da više ne može, zaustavila je kralja i zavetovala ga da pronađe njenog sina. Dala mu ono jedino što je imala – par vunenih čarapa koje je plela za Marinka.

Makrena se posle ovog susreta vratila u svoje selo. Njen plač zbog nestalog sina i nesreće koja se nadvila nad ceo narod čuo je jedan ranjeni neprijateljski vojnik. Makrenina tuga ga je podsetila na njegovu majku koja je ostala negde daleko.

Poslednja želja mu je bila da ga Makrena oplače na sahrani i ona mu je tu želju ispunila. Priča kaže da je na njegovom grobu, posle sahrane i izdahnula.

Kralj Petar svoje obećanje nija zaboravio. Marinka je pronašao, ali umrlog od hladnoće negde u planinama Albanije. Vest o smrti njegove majke i o njenom nesebičnom gestu, primio je posle rata, kada je poslao svog savetnika da je traži.

Legija stranaca, mason, volovska kola, vunene čarape: 7 zanimljivih činjenica o kralju Petru Karađorđeviću koje niste znali (VIDEO)

Kralj Petar je naredio da se Makreni i Marinku na grobu podigne spomenik i postavi spomen-ploča na kojoj će pisati: “Ovaj spomenik podiže Petar Karađorđević Makreni Spasojević, koja leži ovde, i njenom sinu Marinku, koji se večnim snom smiri u gudurama Arbanije”.

Izvor: Dnevno.rs; foto: Promo, Wikipedia

PRETHODNA VESTOdmor, relaksacija, ribolov: Ako vam trebaju ove 3 stvari onda su ova jezera prava mesta za vas
NAREDNA VEST(VIDEO) Putin ponovo u centru pažnje: Plesao sa mladom, a imao je i veoma originalan poklon