Home Vesti Pevačice, glumice i jedna misica: Ovo su 8 najlepših žena nekadašnje SFRJ

Pevačice, glumice i jedna misica: Ovo su 8 najlepših žena nekadašnje SFRJ

6384
0
Pevačice, glumice i jedna misica: Ovo su 8 najlepših žena nekadašnje SFRJ

Mnogi muškarci i dan danas uzdišu za njima

Bivša država SFRJ imala je brojne muzičke i glumačke zvezde, a mnoge od njih i danas pamtimo kao seks simbole. Slamale su srca, pomerale granice i bile najlepše žene tadašnje SFRJ.

Svako doba nosi svoje imperative lepote, a ovih osam žena su nekada bile otelotvorenje seksipila brojnim generacijama.

Olivera Katarina

Jedna od najlepših i najtalentovanijih žena ovog dela Evropa igrala je u preko trideset filmova i do danas ostala jedina umetnica sa ovih prostora koja je održala 72 uzastopna koncerta u prestižnoj dvorani “Olimpija” u Parizu. Tada je ostala zapamćena i kao „jedina žena pred kojom je klečao Salvador Dali“ budući da je bio oduševljen njenom lepotom i glasom.

Edit Pjaf je posvetio Oliveri kompoziciju „Jedan dan posle kraja sveta“
Edit Pjaf je posvetio Oliveri kompoziciju „Jedan dan posle kraja sveta“

Čuveni kompozitor Šarl Dimon koji je pisao šansone za Edit Pjaf, posvetio je Oliveri kompoziciju „Jedan dan posle kraja sveta“, koju je ona otpevala uz njegovu pratnju na klaviru.

Sportisti, oskarovci, pulicerovci: Ovo su 10 NAJPOZNATIJIH SRBA na svetu!

Lepa Brena

Iako su njene pesme bile poskočice koje su najviše zabavljale decu, ne može se poreći kako je Lepa Brena bila prava pop ikona, ali i seks-simbol ovih prostora. Imala je čak i lutku sa svojim likom!

Osim toga, uz pevačku, ostvarila je i vrlo zavidnu poslovnu karijeru sa suprugom Bobom, otvarajući brojne produkcije, zastupništva.

Beba Lončar

Druga na popisu glumica i žena Josipa Radeljaka, Beba Lončar, bila je srpsko-italijanska glumica koja se na filmu pojavila 1960-ih te ubrzo postala ikona platna. Radila je nekoliko filmova u američkoj i italijanskoj produkciji, a osim u Jugoslaviji, svojom lepotom i talentom je plenila i u Italiji. Razdoblje najveće slave doživela je tokom 1970-tih godina.

Srpsko-italijanska glumica koja se na filmu pojavila 1960-ih te ubrzo postala ikona platna: Beba Lončar
Srpsko-italijanska glumica koja se na filmu pojavila 1960-ih te ubrzo postala ikona platna: Beba Lončar

Milena Dravić

Glumila je u preko sto filmskih ostvarenja. Popularnost joj je donela saradnja sa Ljubišom Samardžićem. Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima Kozara, Ljubavni život Budimira Trajkovića, Rad na određeno vreme, Moj tata na određeno vreme, Sekula se opet ženi, Nije lako sa muškarcima i Zona Zamfirova. Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije Priče iz Nepričave, Vera iz Policajca sa Petlovog brda.

Sa svojim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program Obraz uz obraz. Zbog ogromnog broja nagrada za glumu često je smatraju najvećom zvezdom u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije.

Neda Arnerić

Vrhunska glumica verovatno će ostati zapamćena po slavnoj sceni iz kultnog filma “Ko to tamo peva”, uz citat “I tata bi sine!”. Nakon bogate karijere na filmu i u pozorištu, novu strast je pronašla u umetnosti kao vlasnica galerije.

Ena Begović

Zagrebačka pozorišna i filmska glumica, započela je karijeru s 18 godina statirajući u filmu Lordana Zagranovića “Okupacija u 26 slika”.

Uskoro debituje u TV filmu “Ivan Goran Kovačević”, a prvu zapaženiju ulogu ostvarila je u filmu “Pad Italije” 1981. godine. Upravo taj film je prekrasnoj glumici doneo status kultnog seks-simbola, a do tragične smrti nanizala je veliki broj pozorišnih uspeha.

Ljubavni katanci i Drvo ljubavi: Kako je priča iz Vrnjačke banje inspirisala Desanku Maksimović, a zašto mnogi odlaze na Goč da bi povratili strast

Ana Saso

Seks-simbol cele jedne generacije: Ana Saso
Seks-simbol cele jedne generacije: Ana Saso

Bivša misica Jugoslavije iz 1982. godine i zgodna Splićanka bila je seks-simbol cele jedne generacije, najviše zahvaljujući vrlo provokativnoj reklami za sok Pipi, u kojoj je zavodljivo plesala u kupaćem kostimu te skakutala u moru noseći samo majicu koja joj je otkrivala grudi.

Mira Furlan

Prelepa Zagrepčanka na početku karijere je radila u Hrvatskom narodnom pozorištu, da bi vrlo brzo bio primećen njen televizijski potencijal te je 1980. postala jedna od vodećih jugoslovenskih glumica. Najzapaženije uloge je imala u Kiklopu, U raljama života, Za sreću je potrebno troje i Lepota proroka.

Jedna od retkih glumica s ovih prostora koja je ostvarila i zapaženu holivudsku karijeru, u seriji Lost i Babilon 5.

(Izvor: Dnevno.rs)

PRETHODNA VESTZaboravljena stara srpska jela: 4 poslastice iz čuvenog Patinog kuvara
NAREDNA VESTNajbogatiji srpski sportisti: Jokić preskočio Đokovića, Ivanović zaradio više od Vidića