Home Vesti Policija mora da REAGUJE: Stranka iz ove zemlje postavila baner “Vojvodina nije...

Policija mora da REAGUJE: Stranka iz ove zemlje postavila baner “Vojvodina nije Srbija”

2206
0
Novi Sad

Takozvana „Vojvođanska partija“, koju vodi Aleksandar Odžić, na svojoj fesjbuk stranici je postavila sliku na kojoj piše da „Vojvodina nije Srbija“, a u opisu slike još piše i „Vojvodina republika“ i „Vojvodina Vojvođanima„.

Reč je o registrovanoj političkoj partiji u Srbiji, a ne nekoj nasumičoj grupi organizovanoj na društvenim mrežama.

Skandalozna slika ima oko dve hiljade pozitivnih lajkova i preko 500 podela, što je ogroman broj za stranice na Balkanu.

Ovim se krši dio člana 5. Ustava Republike Srbije i nekoliko članova krivičnog zakonika.

Iz člana 5:

Nedopušteno je delovanje političkih stranaka koje je usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava, ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje. Osim toga, krši se član 307, 308. i 309. krivičnog zakonika, a za oba je najmanja predviđena kazna od tri godine zatvora.

Član 307.

(1) Ko silom ili na drugi protivustavan način pokuša da otcepi neki deo teritorije Srbije, ili da dio te teritorije pripoji drugoj državi, kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina.

Član 308.

(1) Ko silom ili pretnjom upotrebe sile pokuša da promeni ustavno uređenje Srbije, ili da svrgne najviše državne organe, kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina.

Član 309.

(1) Ko u namjri ugrožavanja ustavnog uređenja ili bezbednosti Srbije poziva ili podstiče da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi, ili predstavnici tih organa, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

(3) Ko u namjeri rasturanja izrađuje ili umnožava materijal koji je po svom sadržaju takav da poziva ili podstiče na vršenje dela iz stava 1. ovog člana, ili ko upućuje ili prebacuje na teritoriju Srbije takav materijal, ili drži veću količinu tog materijala u nameri da ga on ili neko drugi rastura, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

Autori te slike, bilo da su članovi stranke, ili obični građani, zbog plasiranja ovog sadržaja, trebali bi da budu izvedeni pred lice pravde, i da odgovaraju za svoje delovanje.

(Izvor: in4s.net)

PRETHODNA VESTSrbija izabrala najbolji film u istoriji: Ko to tamo peva možete da gledate 100 puta i nikada vam neće dosaditi
NAREDNA VESTKao Miloš Obilić na Kosovu: Srbi ga zaboravili, a on je ustaškog krvnika poveo sa sobom u smrt