Home Vesti Poruka britanskog Independenta: Obavezno posetite manastire na KOSOVU U SRBIJI!

Poruka britanskog Independenta: Obavezno posetite manastire na KOSOVU U SRBIJI!

1619
0

Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji u Srbiji našli su se na listi 15 mesta koje britanski list “Independent” preporučuje da se što pre obiđu, jer su ugrožena iz različitih razloga

Britanski list naglašava da je Kosovo u Srbiji bogato srednjovekovnom arhitekturom koja je mnogo pretrpela tokom nemira na Balkanu devedesetih godina.

“Independent”, citirajući turistički vodič “Conde Nast Traveler”, piše da crkve i manastiri na Kosovu, Srbija, predstavljaju balkansku umetnost od 13. do 17. veka i da je potrebno još dosta uraditi kako bi se oni obnovili nakon rata.

Preživeli pakao Košara i pad MiG-a 29, poginuli u miru u saobraćajnim nesrećama: Kako se okrutna sudbina poigrala sa srpskim herojima

List upozorava čitaoce da postoji mnogo lokacija u svetu čija je budućnost neizvesna iz različitih razloga, što zbog “političkih prevrata”, što zbog velikog broja posetilaca, manjka sredstava za njihovo održavanje i čuvanje, do prirodnih faktora.

“Zbog neizvesne budućnosti ovih znamenitosti, što pre krenete na put, to imate više šansi da ih vidite u njihovom punom sjaju”, navodi britanski list.

Na listi 15 mesta prvi je naveden Stari grad u Jerusalimu (Izrael) sa 220 istorijskih spomenika koji se od 1982. nalazi na Uneskovoj Listi ugrožene svetske baštine.

Obavezno treba posetiti i tropsku kišnu šumu Sumatre (Indonezija) u kojoj raste 10.000 različitih biljaka, stanište 580 vrsta ptica i 200 različitih sisara, a mnoge vrste su vrlo retke i ugrožene zbog čega se taj lokalitet nalazi na pomenutoj listi Uneska od 2011.

Ugroženi su i Liverpul (Engleska) u kome razvoj i porast broja stanovnika prete da trajno promene tu luku i unište ono što je ona dugo bila i značila za Britaniju.

Suptropska močvara Everglejds (Florida), koja je zbog uragana Endrju bila na Uneskovoj Listi ugrožene baštine od od 1993. do 2007, ponovo je stavljena na isti listu 2010. kao značajno prirodno nalazište bogatog biodiverziteta.

Pismo majke poginulog heroja na Košarama: Hoće Kosovo i Metohiju, da brišu granicu za koje ste živote dali, ali to sine moj, ne biva!

“Independent” piše da je Koro u Venecueli “jedini preživeli primer bogate fuzije lokalne tradicije sa maurskom i holandskom arhitekturom”, a ugrožen je zbog venecuelanske naftne industrije.

Istorijski centar Beča ugrožava modernizacija, ubrzan razvoj grada zbog čega postoji opasnost da se on drastično promeni.

Na listi mesta koja što pre treba posetiti su i Koralni greben Belizea, Potosi u Boliviji, Nacionalni park glečera u Montani, koji je nekada obuhvatao 150 glečera, a danas zbog klimatskih promena samo 25, zatim Arheološka zona Čan Čan (Peru), koju uništavaju ekstremni vremenski uslovi.

“Independent” preporučuje i Sejšele i Maldive, kao i Rezervat životinja Selous (Tanzanija) i grad Abu Mena u Egiptu izgrađen 296. godine.

(Izvor: Kurir.rs/Tanjug, foto: Pixabay)

PRETHODNA VESTSRPSKI RODOLJUB BEZ KAPI NAŠE KRVI: Borio se i puškom i perom za nas i svaki ručak završavao sa “ŽIVELA VELIKA SRBIJA!”
NAREDNA VEST(FOTO) To je pravi džentlmen: O ovom potezu vozača GSP priča ceo Beograd