Home Vesti Posetioci ostanu bez teksta: U ovoj crkvi se nalazi freska kakve nema...

Posetioci ostanu bez teksta: U ovoj crkvi se nalazi freska kakve nema nigde u svetu

1604
0

Ovo mesto u Srbiji pod zaštitom je države od 1981. godine

A kako i ne bi! Mala, pećinska crkva iz 13. veka predivan je trag života hrišćana na Staroj planini. Kao da to nije dovoljno, ovde se nalazi i freska koja prikazuje Isusa, jedinstvena u celom svetu!

Pećinska crkva Svetih Petra i Pavla nalazi se pored sela Rsovci, na Staroj planini u pećini brda Kalik, 22 kilometara od Pirota. Podignuta je u 13. veku.

Ovo mesto u Srbiji pod zaštitom je države od 1981. godine

Upravo ona dom je freske ćelavog Isusa, jedinstvene u pravoslavnom freskoslikarstvu!

Freska je poznatija pod imenom Isus Mladenac, nalazi se na severnom zidu crkve i ujedno je i jedini živopis u pećinskoj crkvi Svetog Petra i Pavla. Zanimljivo je to što je tu Isus oslikan kao mlad i ćelav, a da sve bude neobičnije čini i to što je prikazan u odeždi koja liči na budističku, i u osmougaonoj mandorli ili zvezdi.

Tajna hrišćanstva: Otkud u hrišćanskim crkvama horoskopski motivi na zidovima?

Fresku je prvi put svetu predstavio Dragan Bosnić, hroničar i majstor fotografije u svojoj knjizi “Čudesna Srbija”.

Među fresko-slikarima, jedna grupa smatra da je lik mladog “Ćelavog Isusa” delo slikara ili grupe slikara, koji su bili pod uticajem raznih pravaca hrišćanske religije. Nema preciznih podataka kako je ova neobična freska nastala, ali se pretpostavlja da je to bilo u vreme kneza Lazara i da su je naslikali isposnici iz Sinaja koji su boravili u pećini.

Ovo mesto u Srbiji pod zaštitom je države od 1981. godine

U to doba, isposnice kao hramovi nisu bile podložne crkvenim kanonima o tome kako se predstavlja koji svetac, pa se veruje da su Isusa iz pećinske crkve naslikali sami isposnici i da ona zbog toga na nju nisu uticala pravila i cenzura.

Ipak, zašto su gosti iz Sinaja Isusa predstavili baš ćelavog, i danas je misterija.

(devno.rs, Wikipedia)

PRETHODNA VESTSlužbenica objavila tvit koji je sve raznežio: Stariji čovek dobio mnogo veću nagradu na Bingu nego što je mislio, a evo šta će uraditi sa tim novcem
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 2. FEBRUAR 2019. GODINE: Blizanci zadržite oprez, pogrešan potez stvara uslov za gubitak, Device previše obaveza loše utiče na vašu psihičku ravnotežu