Home Istorija Pravila srećnog braka iz 19. veka: “Da, dragi, sve je kako ti...

Pravila srećnog braka iz 19. veka: “Da, dragi, sve je kako ti kažeš”

2034
0

Danas mnogi ženski časopisi predlažu načine odevanja i pričaju o tome šta je važno za dobar brak

To se veoma razlikuje od onoga što je ženski časopis ‘Ladies Home Journal’ savetovao u julu 1895.

U ovom časopisu ne postoje fotografije, nego samo ilustracije. U njemu se piše o uređivanju bašte i negovanju cveća, o muzici i o tome kako deca treba da poštuju starije. Pored toga, u njemu je i mnogo recepata.

Danas mnogi ženski časopisi predlažu načine odevanja i pričaju o tome šta je važno za dobar brak

Centralni deo časopisa, srednje stranice, zauzima lista nazvana „Pravila srećne žene”, koju je napisao Ričard Stal. Evo šta se sve našlo na toj listi:

Neprevaziđeni profesor Vladeta Jerotić pogađa u centar: Dete vam je takvo kakav vam je brak

1) „Nijedan muškarac ne voli da mu žena bude senka, ali ponekad želi da se ona složi sa njim, da bude slatka i da saoseća sa njim, da njegovo rasuđivanje upravlja njenim i da ona prihvati njegovo mišljenje o ljudima i stvarima. Tako će on biti spremniji da misli o njoj u drugim prilikama.”

– Da dragi, sve je kako ti kažeš.

2) „Žena bi uvek trebalo da nastoji da priča dobro o drugim ljudima, ako ni zbog čega drugog, onda radi dobra svoga muža. On voli da sluša o plemenitim, srčanim ljudima, o onima koji žive pošteno, koji su srećni i vole se. To vraća njegovu veru u ljudsku prirodu koja tako često pokazuje svoje ružne strane.”

Danas važi drugo pravilo – par koji zajedno ogovara komšije, ostaje zajedno.

Pravite se da ste mrtve i čekajte da ga prođe ili se požalite na glavobolju: Stari saveti za dame u braku kako da izbegnu akciju u krevetu će vas slatko nasmejati

3) „Muškarac očekuje da njegova supruga bude bolja od njega. Bez obzira na to koliko je on religiozan, smatra da je idelna žena uvek čista u duši kao veliki hrišćani; dobar muškarac delom religije smatra veru u to da je njegova žena dughovno viša i plemenitija od njega.”

Danas mnogi ženski časopisi predlažu načine odevanja i pričaju o tome šta je važno za dobar brak

Da, sigurno je muškarcima jedna od najvažnijih stvari religija.

4) „Ako dan za danom oblačite istu haljinu, imate istu frizuru iz godine u godinu, možda on neće prestati da se ponaša isto prema vama, ali će uskoro prestati da vas posmatra na isti način.”

Oni se u 1895. nisu dosetili, da kao mi danas, pričaju o osvežavanju seksualnog života. A sigurno da nisu ni smeli da idu toliko daleko.

MODNI SAVETI

Pored saveta o tome kako da budete srećna žena, daju se saveti i o modi.

„Letnja toaleta ne samo da mora da bude prefinjena, nego oni koji vas u njoj vide moraju da budu i svesni da se u njoj osećate prijatno”.

Srpski muškarci zaludeli Albanke: Brakovi sve učestaliji, a ovo je razlog

1) „Ako vam je toplo, zavrnite okovratnik i nemojte, ni u kom slučaju, nositi mašnu od šifona, jer će vam biti veoma neprijatno.”

2) „Postoje dva tipa žena koja uvek izgledju savršeno mirno bez obzira na svoj dan – to su Sestre Milosrđa i Kvekerke.

Ipak, nijednima nije naloženo da nose odeću u kojoj će se tako osećati. Tajna njihove opuštenosti je u tome što nose odeću koja je u skladu sa njihovom pozicijom u životu i što umeju da održe mir. Ključ opuštenosti je u savršenom miru. Ipak, lepo uređena haljina i lepi ukrasi usklađeni sa sezonom stvaraju sopstvenu harmoniju i čine da žena bude zadovoljna sobom.”

Postoji i cela rubrika letnjeg donjeg veša uz sledeći savet: „Letnji donji veš treba da bude lagan i udoban. Ne treba da bude težak, nego lakši, a opet dovoljno debeo da vas zagreje i spreči prehladu”.

Danas je leti nezamislivo ići u krevet sa ovoliko odeće na sebi.

(Wikipedia, youtube printscreen)

PRETHODNA VESTDa li znate kako se hranio Nikola Tesla: Recept za genija koji možete i sami da spremite
NAREDNA VEST(VIDEO) Žena vozač autobusa iz Srbije oduševila Ameriku: Videla bosonogo dete na ulici, zaustavila autobus i postala hit na internetu