Home Vesti Pripazite majke na svoje ćerke, počeo je Vrbopuc: Jednu stvar morate da...

Pripazite majke na svoje ćerke, počeo je Vrbopuc: Jednu stvar morate da uradite da biste imali sreće

829
0

Vrbovo pruće nosi se u crkvu na Lazarevu subotu

Vrbopuc ili “prolećno ludilo” je svojevrstan fenomen, kojem se najviše raduju muškarci.

Vrbopuc je srpska reč koja označava prolećno bujanje erotike. Proleće, buđenje prirode, uvek se dovodi u vezu i sa buđenjem ljudskih čula. Period od 21. marta do Blagovesti, 7. aprila, vodi se kao vreme buđenja seksualne želje, doba naročite plodnosti žena.

Pojam “vrbopuc” vezan je za drvo, vrbu, za trenutak kada vrba ozeleni. Čim vrba ozeleni, narod veruje da kod žena poraste polna želja. Vrba u srpskim verovanjima i religiji ima značajno mesto. Zato, uberite granu vrbe jer će vas sreća pratiti.

Nakon što se ubere grančica vrbe, treba da se malo zaseče njena kora i lanenom krpicom pokupi “sok života” koji iz nje curi. Krpica se čuva i nosi kao amajlija (čitaj: za sreću) cele godine, a kažu otvara duhovne oči i budi intuiciju.

Žene su u tom periodu veoma plodne, pa sve koje žele da postanu majke ne treba da propuste ovaj idealan momenat za začeće.

U Srbiji se danas pojmom “vrbopuc” označava i bujanje hormona kod mladih u pubertetu i prolećno zaljubljivanje.

Vrbovo pruće nosi se u crkvu na Lazarevu subotu.

(Pixabay, espreso.rs)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 23. MART 2019. GODINE: Rakovi prepustite se svojoj emotivnoj inspiraciji, Device nema razloga za preteranu zabrinutost
NAREDNA VESTSanacija Velikog stepeništa na Kalemegdanu je u žiži ovih dana, a evo kako je izgledalo grandiozno otvaranje 1931. godine