Home Vesti Sanacija Velikog stepeništa na Kalemegdanu je u žiži ovih dana, a evo...

Sanacija Velikog stepeništa na Kalemegdanu je u žiži ovih dana, a evo kako je izgledalo grandiozno otvaranje 1931. godine

1297
0

Poslednjih dana u javnosti se podigla prašina oko zatvaranja Velikog stepeništa zbog renoviranja

Iako mnogi podržavaju inicijativu da se ono obnovi zbog propadanja koje je usledilo usled dugogodišnjeg zanemarivanja, način na koji je započela sanacija je razbesnela.

Početkom meseca Beograđani su se našli u čudu kada su videli zaštitnu ogradu na početku i kraju Velikog stepeništa na Kalemegdanu. Ovo remek-delo koje je nastalo početkom dvadesetog veka, 1928. godine po planu Jelisavete Načić, prve žene arhitekte u Srbiji, konačno je dočekalo potrebnu sanaciju, ali izlomljene ploče i krš, uznemirili su sve one koji Kalemegdan smatraju svojim omiljenim parkom za odmor i relaksaciju.

Stručnjak i istoričar, Dejan Ristić, rekao je da je obnova bila potrebna, ali da je način na koji su skidani pločnici izrađeni od bračanskog kamena, nikako nije u skladu sa praksom koja se primenjuje u oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

I dok prepirke rastu, na Fejsbuku se pojavio video otvaranja Velikog stepeništa kojem je prisustvavao sam krem tadašnjeg beogradskog društva, kao i čitavi državni, vojni i crkveni vrh.

(blic.rs, Facebook)

PRETHODNA VESTPripazite majke na svoje ćerke, počeo je Vrbopuc: Jednu stvar morate da uradite da biste imali sreće
NAREDNA VESTRadnica kioska brze hrane otkriva mračne tajne roštilja: Evo šta zapravo jedemo, ništa nije onako kakvim se čini