Home Vesti Psovanje smo pokupili od Mađara, a sada psujemo više od njih: Ovo...

Psovanje smo pokupili od Mađara, a sada psujemo više od njih: Ovo su najpoznatije srpske psovke

7408
0
Psovke u srpskom jeziku
Ilustracija: Pixabay

Psovke uzrečice i psovke izgovorene u šali bacaju ružnu sliku na onoga koji psuje, a psovke izgovorene u besu i ljutnji često mogu da dovedu do svađe, pa i fizičkog obračuna.

U našem narodu psovke zauzimaju veliko i značajno mesto. One ne samo da su odraz unutrašnjeg stanja ljutnje i besa, već se psuje i kada se nečemu ili nekome obradujemo, najčešće kada vidimo nekoga ko nam je drag. Poreklo psovanja u srpskom narodu nije tačno poznato, ali se, prema nekim izvorima, smatra da su Srbi poprimili naviku psovanja od Mađara.

Nekada se smatralo da su kočijaši veliki majstori psovanja, pa i dan danas postoji izreka za nekoga ko mnogo i sočno psuje da “psuje kao kočijaš”. Psovke uzrečice i psovke izgovorene u šali bacaju ružnu sliku na onoga koji psuje, a psovke izgovorene u besu ljutnji mogu često dovesti do svađe, pa i tuče.

Iako je psovanje, pre svega, privilegija muškaraca, sve je više žena koje se, u današnje vreme, služe ovim ”sočnim” našim izrazima.

Najčešće se psuje: majka, otac, sestra, žena, dete, prija, svastika, slava, preslava, hleb, pogača, familija, sveća, sunce, sunce kalajsano, sve mrtvo, sve živo u kući, sve mrtvo i živo, čitulja, sorta đavolska, sve do kučke i mačke, zatim Bog otac, božija mater, Hrist Bog, loza materina, seme materino, dete krvavo. Psuje se i sa glagolom, i bez glagola (majku ti tvoju) i sa skraćenom verzijom glagola (‘bem ti ‘leba).

Psovke u srpskom jeziku
Foto: Pixabay

Prema rečima stručnjaka, među najsočnije srpske psovke ubrajaju se one “organske” (poput: “je*em ti srce krvavo”, “dete ti je*em krvavo”, “jetru ti poljubim krvavu”, “je*em te u usta žvalava”, “je*em te u oči ćorave”, “je*em te u glavu glupu”), a na listu slobodno mogu da se smeste i one bizarne poput “je*o ježa u leđa”, ili “dabogda te majka prepoznala u bureku”.

Jedna od najčešće korišćenih psovki, koja prilično realno deluje kada se izgovori, a tehnički je više nego neizvodljiva je “nabijem vas sve na ku*ac”, dok među najpoznatije nekrofilske spada ona “mrtvu ti mamu je*em”, je*em ti dete u kolevki…

Užasna navika, koje bi bilo dobro da se rešimo, zar ne?

(Izvor: Espreso)

PRETHODNA VESTIzbole ga i grizle: Jeziva ispovest Srbina kojeg su napale sektašice kod Zrenjanina
NAREDNA VEST(VIDEO) Evo kako izgledaju srpski fudbaleri u igrici FIFA Mundijal: Neki liče, a neki će vas baš zasmejati