Home Vesti Rakija bolja od leka: Čudesni srpski napitak rešava OVIH 10 zdravstvenih problema

Rakija bolja od leka: Čudesni srpski napitak rešava OVIH 10 zdravstvenih problema

2672
0

Dobra stara rakija na našim prostorima smatra se nacionalnim pićem, a priče o njenoj lekovitosti prenose se sa kolena na koleno

“Popij malo rakije, biće ti bolje”, rečenica je koju ste sigurno čuli barem jednom u životu. Dobra stara rakija na našim prostorima smatra se nacionalnim pićem, a priče o njenoj lekovitosti prenose se sa kolena na koleno.

Šljivovica i loza najpoznatije su rakije, a kao što im samo ime kaže, nastaju iz šljive i loze. Posebno su popularne razne travarice koje nastaju dodavanjem lekovitog bilja rakiji kao i slatke rakije sa dodatkom voća.

10 NAJBOLJIH SRPSKIH RAKIJA: Muti razum, leči i služi kao dezinfekciono sredstvo

S obzirom na visok postotak alkohola u rakiji, sa njenom konzumacijom ipak trebamo biti oprezni, ali mala i pravovremena količina rakije brzo će zalečiti određene zdravstvene probleme. U nastavku vam donosimo nekoliko tegoba koje su naši stari decenijama uspešno lečili rakijom.

1. Bol u želucu
Pojeli ste težak i mastan obrok koji vam je prozrokovao bol u želucu? Prst-dva šljivovice, loze ili travarice odmah će ga umiriti.

2. Zubobolja
Gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite još dva-tri puta uz mali razmak kako vam rakija ne bi previše nadražila zubno meso.

3. Bol u grlu
Ako je upala grla izazvana bakterijskom infekcijom, rakija s par kapi propolisa uspešno će dezinfikovati grlo. Takođe će pomoći topli biljni čaj sa par kašičica rakije.

4. Bol u leđima
Malo rakije lagano umasirajte na bolna i ukočena leđa. Ponovite postupak nakon par sati. Za ovu namenu posebno se preporučuje komovica ili tropica, rakije koja se prave iz ostatka grožđa nakon fermentacije, ali poslužiće vam i druge rakije.

5. Ukočen vrat
Baš kao i ukočena leđa, ukočenje vrata takođe možete sanirati rakijom na isti način.

6. Bolovi kod reumatskih bolesti
Među obolelima od artritisa masaža rakijom često je sredstvo ublažavanja bolova u zglobovima.

Preci nam se u grobu prevrću: Opanak je spasio Srbe, a mladi ga se stide

7. Otekline
Rakija dokazano hladi kožu pa dobro deluje na otekline. Rakiju možete umasirati na otečeno područje ili na njega staviti oblog. Imajte na umu da rakija već nakon nekoliko minuta može nadražiti kožu i zato obloge kratko držite na otečenom delu tela.

8. Loša cirkulacija
Naše bake i dedovi često su nakon buđenja čašicom rakije pokretali usporenu jutarnju cirkulaciju.

9. Urološki problemi
Rakija s peršunom sjajan je saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

10. Mučnina u vožnji
Naravno, ovde rakija pomaže samo punoletnim suvozačima jer vozači ne smeju da piju dok voze. Mnoge odrasle osobe i dalje muku muče s mučninom prilikom vožnje, a rakija će rešiti i ovu tegobu.

(Izvor: Novosti, foto: Pixabay)

PRETHODNA VESTUpoznajte Gotovušu: Simbol opstanka Srba na svojim vekovnim ognjištima na Kosovu i Metohiji
NAREDNA VESTDa se naježiš: Kad 100 srpskih truba zasvira Marš na Drinu (VIDEO)