Home Vesti I TO SE DEŠAVA U SRBIJI: Dedu proglasili mrtvim, naručili kovčeg, a...

I TO SE DEŠAVA U SRBIJI: Dedu proglasili mrtvim, naručili kovčeg, a onda usledila vriska i bežanje

1186
0

Ekipa Hitne došla i izdala smrtovnicu, a kada je čovek „oživeo“, iz sobe pobegli svi osim kuma

Predrag Gostiljac (75), poljoprivredni penzioner iz Lipnice u blizini Čačka, umalo da živ bude sahranjen, jer mu je lekar čačanske hitne pomoći, umesto detaljnog pregleda kada mu je pozlilo, samo pogledao beonjače i konstatovao smrt.

Da tragikomedija bude veća, kada su lekari otišli, ožalošćena i šokirana rodbina je već, kako običaju nalažu, krenula da kupuje pogrebnu opremu da bi Predraga smestila u kovčeg.
– Predragu je iz čista mira pozlilo u četvrtak posle podne u njegovoj kući u Lipnici. Oko 18 sati je sedeo pored šporeta, grejao se i jeo neko voće. U tom ga je položaju njegov sin Milan ostavio kada je izašao iz kuće kako bi obavljao poslove u domaćinstvu. Kada se vratio, pola sata kasnije, zatekao ga je u sedećem stavu, opuštenih ruku uz telo i glave iskrivljene na jednu stranu. Odmah su pozvali Hitnu pomoć – priča Predragov zet Saša, koji još uvek suprugu ne može da smiri od šoka koji su svi zajedno preživeli.

Čudni običaji kod Srba: Evo zašto se prevrću stolice i otvaraju prozori kada neko umre!

Ekipa Hitne pomoći je za 15-20 minuta stigla do Lipnice.
– Lekar je pregledao nepomičnog tasta. Izjavili su saučešće i izdali smrtovnicu. Članovi porodice su od tog trenutka počeli da javljaju rodbini tužnu vest i da organizuju sahranu. Vrlo brzo kuću su ispunile komšije, a jedan od njih je šuraku Milanu pomogao da nazovi mrtvog Predraga sa stolice prebace na krevet, iznad kog se pali sveća za pokoj duše. Sve se to odigravalo uz kuknjavu ženskih članova familije, koji su krenuli da oplakuju, ispostavilo se, živog čoveka – priča Saša.

Dok su se rodbina i komšije okupljali oko živog pokojnika, Saša, koji u tom trenutku nije bio u Lipnici, obavestio je suprugu Maju da joj je otac umro, a na sebe preuzeo organizaciju sahrane i kupovinu pogrebne opreme.
– Računali smo da kovčeg treba da nabavimo odmah kako bi se telo pokojnika, dok je još toplo, što lakše smestilo u sanduk. U međuvremenu, u dvorištu u Lipnici se odigravala prava drama! Kada su naizgled mrtvog Predraga premeštali sa stolice na krevet, nikome ništa nije bilo neobično. Međutim, posle nekoliko trenutaka, njegov prvi komšija i kum Tomo Milutinović je primetio da se „mrtvacu“ pomera najpre stomak, a zatim i prst. Gotovo svi su u tom času pobegli iz sobe u kojoj je ležao „pokojni“ Predrag, ali kum je bio priseban i odmah su ponovo pozvali Hitnu pomoć. Istog časa ga je kum pitao: „Predo, kako si“, a on mu je s kreveta odgovorio: „Nije baš najbolje, ali dobro sam“ – kaže Saša, koji je još u šoku, ali srećan što se njegov tast oporavio.

I ovog puta je ekipa Hitne pomoći, koja je izdala smrtovnicu za živog čoveka, brzo stigla u selo Lipnice.
– Hitna pomoć je ponovo došla i Preda su na nosilima, potpuno svesnog, odvezli u bolnicu. Čak je familiji i mahao dok su ga ubacivali u sanitet. Porodica je još uvek u šoku, ali je najvažnije da je Predrag živ – zaključuje Saša, zet Gostiljlaca.

Ovo je prvi srpski tajni agent: Knjaz Miloš oslovljavao ga je sa “brate”, a rekvizit u stilu Džejms Bonda i danas stoji izložen u Takovu

Nakon ukazane lekarske pomoći, Predrag Gostiljac je smešten na interno odeljenje čačanske bolnice u jedinicu za konorarne bolesti srca. Kako su nam juče na ovom odeljenju rekli, njegovo zdravstveno stanje je zadovoljavajuće i zdravstveni radnici očekuju da će Predrag uskoro izaći na odeljenje, gde će moći da ga posete rodbina i prijatelji.

U porodici Gostiljac kažu da je lekar Hitne pomoći, koji je prilikom prvog dolaska izdao potvrdu o smrti, tokom druge posete tražio da mu se smrtovnica vrati, što su oni i učinili.

U Službi hitne pomoći, kao ni u čačanskom domu zdravlja, pri kojem funkcioniše ova služba, juče nisu želeli da komentarišu ovaj nesvakidašnji događaj.

(Izvor: Kurir, foto: Pixabay)

PRETHODNA VESTUskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi: Škola slavi začetnika srpske srednjovekovne književnosti
NAREDNA VESTČasne verige: Lancima vežite kućni prag, čuvajte se groma