Home Vesti Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi: Škola slavi začetnika srpske srednjovekovne književnosti

Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi: Škola slavi začetnika srpske srednjovekovne književnosti

1256
0
Sveti Sava

On je zaštitnik prosvetnih ustanova

Škole u Srbiji danas će sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležiti školsku slavu Svetog Savu. Praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca.

Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti. Posle poluvekovne zabrane od komunističkog režima, devedesetih se ponovo vraća kao školska slava.

Sveti car Konstantin za Grka koji je otkazao poslušnost NATO-u: On je odbio da bombarduje Srbe, vratio ratni brod i za to robijao dve i po godine

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, stoga je zaštitnik prosvetnih ustanova. Rodjen je 1169. godine kao najmladji sin srpskog župana Stefana Nemanje. Svetovno ime bilo mu je Rastko.

Odrekao se svetovnog života i zamonašio kao veoma mlad, oko 1192. godine, na Svetoj gori u ruskom manastiru Sveti Pantelejmon. U Nikeji je 1219. od vizantijskog cara Teodora Laskarisa i vaseljenskog patrijarha Manojla i Haritopula izdejstvovao autokefalnost (samostalnost) srpske crkve i srpsku arhiepiskopiju.

Misterija koja muče sve Beograđane: Šta predstavlja tajanstveni obelisk na slikama predratnih Terazija?

Umro je u Trnovu 25. januara 1236. godine, na povratku iz hodočašća u Jerusalim, posle jedne diplomatske misije za Bugarsku arhiepiskopiju. Prema zapisima iz tog vremena, glas o smrti Rastka Nemanjića stigao je u Srbiju 27. januara, pa se u SPC na taj dan služe liturgije.

Njegove mošti su iz Trnova prenete u Srbiju i sahranjene u manastiru Mileševi 6. maja 1237. godine. Mošti Svetog Save je u vreme Banatskog ustanka 1594. godine veliki vezir Sinan paša naredio da se odnesu iz manastira Mileševe i spale u Beogradu, na Vračaru.

Na tom mestu danas se gradi najveći hram na Balkanu – Hram Svetog Save.

(Izvor: B92.net, foto: Wikipedia)

PRETHODNA VESTKad Amerikanka zapeva Oj Kosovo, Kosovo (VIDEO)
NAREDNA VESTI TO SE DEŠAVA U SRBIJI: Dedu proglasili mrtvim, naručili kovčeg, a onda usledila vriska i bežanje